Overslaan en naar de inhoud gaan

Formules

Overzicht van formules voor receptuur berekeningen. , Maataanduidingen Plato 1 Plato = 1 gram suiker / 100 gram wort…, Brouwzaalrendement Brouwzaalrendement 100% ( extract mout 1 + extract mout 2 + ... ) / aantal liters = .. gr suiker / liter…, Bierkleur berekenen met formule van Morey Bereken per vergistbaar ingrediënt het kleurgetal A = (4,236 x M x K) / V Waarin : A = Kleurgetal M = Gewicht ingrediënt in Kg K = Kleur ingrediënt in EBC V = Volume wort in liter…, Water Verdamping Verdamping =  Kooktijd x verdamping per uur Maischwater…, Hop Meer weten over hopformules Hoeveel hop gebruiken? Gram hop = (Liters wort x 4 x IBU) / (Alfazuur% x 10…, Gist Vergistingsgraad De gist kiezen SGeind = SGstart - VG x (SGstart - 1.000) Waarbij : SGeind = Soortelijk gewicht op het einde SGstart = Soortelijk gewicht in het begin VG = Vergistingsgraad van de gist zoals vermeld op de verpakking of technische fiche…

Een maischschema opstellen

Maischen De bedoeling van het maischen is dat we de mout gebruiken om daaruit suikers te extraheren in het brouwwater. Na dit proces wordt het brouwwater eruit gefilterd en houden we dit brouwwater over voor het verdere brouwproces.  De mengeling van het brouwwater met de mout wordt het beslag genoemd. Na filteren blijft een troebel water met het moutextract over, dit is het wort. De overschot, dus granen en kafjes, wordt bostel genoemd en kan gebruikt worden als veevoeder. Om de suikers uit…, Methodes om te maischen Infusiemethode Bij de infusiemethode wordt het mout toegevoegd aan het voorverwarmde water om zo de eerste rusttemperatuur te bereiken. Voor de volgende temperatuurstappen wordt de temperatuur gecontroleerd verhoogd of wordt heet water toegevoegd. Bij het bereiken van elke temperatuurstap wordt een rustpauze ingelast zodat de processen hun werk kunnen doen. Als laatste…, Tannines Donker caramelmouten en geroosterde mouten zijn mouten die veel tannines bevatten. Tannines geven een ongewenst, wrang mondgevoel, waardoor het beter is om deze mouten niet van bij het begin van het maischen toe te voegen. Deze mouten bevatten ook heel weinig zetmeel, ze zijn immers in de mouterij al deels gemaischt waardoor ze reeds suikers bevatten. Deze suikers moeten alleen maar opgelost worden in het brouwwater. Het toevoegen van deze mouten kan dus perfect in de laatste stap (75…, Technology brewing and malting - Kunze No Brand - Ref: 5111 12093 Auteur: Wolfgang Kunze Taal: Engels 948 blz.hardcover, gebonden Dit oorspronkelijke Duitstalige boek is met meer dan 70.000 verkochte exemplaren in 5 talen uitgegroeid tot een wereldwijd standaardwerk in de brouwerswereld. Op 948 pagina´s wordt IEDER aspect van het brouwen, mouten, vergisten, rijpen, de grondstoffen en de gebruikte machines en technieken in de brouwerij op een duidelijke en praktische manier behandeld.Dit alles wordt verduidelijkt met meer dan 800 figuren.Onmisbaar voor iedere professionele brouwer! 6e herziene Engelse editie, 2019…

De hoeveelheid brouwwater berekenen

Vijf parameters Gebruik je te veel maischwater, dan zal het bier verdund smaken. Gebruik je te veel spoelwater, dan kan je slechte bijsmaken hebben door een te lange spoelstap. Gebruik je te weinig water, dan heb je een bitter en veel te zwaar bier…, Berekening Veronderstel We brouwen volgens onderstaande parameters : Aantal liter bier gewenst : 30 liter Totale moutstort : 5 Kg Beslagdikte : 4 liter water/Kg Verdamping : 5,2 liter/uur Kooktijd : 90 minuten…

EBC - Kleur van mout en bier

EBC De kleur van mout en bier wordt aangegeven met een getal. Door de absorptie van licht van een bepaalde golflengte, namelijk 430 nm, in een bierstaal te meten kan men dit getal bekomen. Het getal staat voor de EBC waarde. EBC is de afkorting van de Europese Brouwers Conventie, die deze kleureenheden heeft vastgelegd. Hoe hoger de EBC waarde, hoe donkerder het bier. 1 EBC = 1 ml jodium per 100…

Potentieel extract

Omzetbaar percentage Mout bestaat uit verschillende bestanddelen : kafjes, zetmeel, eiwitten, oliën, ... Niet al deze bestanddelen kunnen gebruikt worden om om te zetten tot suikers. Het percentage dat om te zetten is tot suikers, noemt men het potentieel extract. Dit cijfer is door de fabrikant van de mout bepaald in een labo onder ideale omstandigheden. Voor de meeste basismouten zoals pilsmout is dit bijvoorbeeld 80…

De mout kiezen

Als je kijkt naar de benaming van mout, dan merk je op dat er verschillende manieren gehanteerd worden om mout te benoemen. Enkele voorbeelden : Verwijzing naar bierstijl : Pilsmout Verwijzing naar herkomst : Viennamout, Münchenermout Verwijzing naar smaak : Caramelmout, Chocolademout, Biscuitmout Verwijzing naar productiewijze : Rookmout Verwijzing naar kleur : Ambermout, Zwartmout Bovendien kunnen verschillende fabrikanten hun eigen benamingen gebruiken. Het is dus niet makkelijk om al beginnende brouwer de kennis op te bouwen van de mouten en hun bijhorende benamingen…, Verschillende groepen Basismouten Basismouten zijn mouten die veel enzymen bevatten, die zetmeel kunnen omzetten in suikers. Bij deze mout zijn de korrels tijdens het moutproces niet te heet geworden waardoor de actieve enzymen behouden zijn…, De mout leren kennen De brouwer leert de verschillende mouten gaandeweg kennen. De nieuweling leert best mout kennen door er op te knabbelen. Deze smaak zal ook aan het bier gegeven worden. Leer mout kennen door er op te knabbelen. Deze smaak geeft een goede indicatie aan van de smaak die aan het bier zal gegeven worden. Mout leren kennen…, Producenten mout Dingemans De Swaen Castle Malting Cargill Weyerman…

Mouten en andere ingrediënten voor het maischschema bepalen

Als je bepaald hebt welk type bier je voor ogen hebt, kan je beginnen met de samenstelling van de ingrediënten. Met de keuze van de juiste mouten, hop, gist en andere ingrediënten bekom je het bier dat je uiteindelijk wil. Een goede kennis van deze producten is dus van het grootste belang om je doel te bereiken.

Gerst

Gerst wordt gebruikt voor de bereiding van bier omwille van zijn eigenschappen : Gerst kan door het moutproces verschillende smaakprofielen aanmaken. Na mouten van de gerst bevatten de korrels heel wat enzymen. Het kaf van de gerst is uitstekend geschikt voor het filteren van het wort. De verhouding tussen zetmeel en eiwit is optimaal. Meer weten over het mouten van gerst , Gerst als plant Gerst is een landbouwgewas die op de akker ontkiemt en tot een volwassen plant uitgroeit. Aan de stengel zullen een aantal bladeren groeien en uit het laatste blad zal de aar groeien. De aar bevat bloemen die door zelfbestuiving uiteindelijk uitgroeien tot vruchten, de gerstkorrels. In het geval van tweerijige gerst zullen slechts de middelste bloemen bevrucht worden. Bij zesrijige gerst zullen drie bloemen van elk aarlid bevrucht worden…, Opbouw van de gerstkorrel Doorsnede van een gerstkorrel…

Van graan tot mout

Graan Bijna alle bieren worden gebrouwen met gerst.  Er zijn ook bieren die geen gerst gebruiken, maar tarwe, rogge, haver, spelt, maïs, ... Granen ontkiemen Deze…

De verschillende stappen van enzymen

Tijdens het maischen kunnen de enzymen hun werk doen. Enzymen zijn eiwitten die een chemische reactie starten en in gang houden. Voor mout kunnen er tientallen verschillende enzymatische processen uitgevoerd worden. Elk enzym heeft zijn eigen taak en werkt best bij een bepaalde temperatuur/zuurtegraad. , Enzymen en overeenkomstige temperatuurstappen Enzymen Temperatuur Optimaal pH Werking Beta-glucanese 35 -50 °C 45 °C 4,6 Afbraak van gomstoffen Diverse esterasen 40 - 44 °C 42 °C 5,8 Vrijmaken van ferulazuur Peptidasen 45 - 50 °C 45 °C 5,1 - 5,3 Aminozuren produceren Proteasen 50 - 60 °C 52 °C 4,7 - 5,3 Eiwitrust » Afbraak van troebelvormende eiwitten tot o.a. aminozuren Beta amylasen 58 - 65 °C 63 °C 5,0 - 5,5…, Maischschema Het doorlopen van verschillende temperatuurstappen en de tijd waarin deze temperatuurstappen aangehouden worden, wordt een maischschema genoemd. In veel recepten zal je een maischschema terugvinden met een of twee temperatuurstappen tussen de 60 en 73 °C. In die temperatuurstappen gebeuren immers de belangrijkste enzymatische processen van het brouwen : omzetten van zetmeel in (vergistbare) suikers. Ook de andere stappen zijn in bepaalde gevallen noodzakelijk…,