Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorsprong

Saison is ontstaan in de provincie Henegouwen (B).

Vroeger hadden de (rijke) boeren hun eigen brouwketels en na het boerenseizoen, in de winter, werden de resten van de granen verwerkt tot een licht seizoenbier. Zo kon dit bier rijpen gedurende de winter. Er werd een grote hoeveelheid hop toegevoegd zodat dit bier kon bewaard worden tot het volgende jaar. Dit bier werd dan gedronken door de seizoensarbeiders. Om die reden hadden deze bieren ook een alcoholpercentage van slechts 3%.

Vandaar ook de naam 'Saizon', wat staat voor de franse vertaling van 'seizoen'

Heden

Tegenwoordig worden Saison bieren het gehele jaar door gedronken. Ze zijn geeovolueerd tot ongefilterde fieren met een alcoholpercentage tussen de 5% en 6,5%.

Deze bieren van hoge gisting zijn goudblond tot amberkleurig en worden tegenwoordig het gehele jaar door gebrouwen.

Beschermde naam

Om de Saison bieren enige bescherming te bieden en een min of meer gelijkaardig bier te brouwen, is er een criterialijst opgesteld waaraan Saison bieren moeten voldoen. Om de naam Saison op het bieretiket te kunnen vermelden, moet er aan onderstaande voorwaarden worden voldaan. Er mag slechts op 2 punten afgeweken worden ! Maar door deze afwijking is het dus wel mogelijk om een Saison bier buiten Henegouwen (B) te brouwen.

Criteria voor een Saison bier :

  • Bier van hoge gisting met nagisting
  • Gebrouwen in de provincie Henegouwen (B)
  • Alcoholpercentage tussen de 5% en 6,5%
  • Donkerblond tot amberkleuring
  • Dorstlessend van karakter
  • Goed gehopt en/of gekruid
  • Hoge vergistingsgraad (geeft een "droog" bier)
  • Afgevuld in flessen van 75 cl
  • Vooral regionaal verkrijgbaar
  • Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, al zijn andere granen ook mogelijk

Saison Dupont is de klassieker geworden in deze bierstijl.

kenmerken Meestal blond Droog Sterk bitter Gras of citrus