Overslaan en naar de inhoud gaan

Witbier

Naast gerstemout, wordt voor dit biertype ook gebruik gemaakt van tarwemout.
In bepaalde gevallen wordt ook gebruik gemaakt van haver.

Het bier is meestal ongefilterd waardoor het bier troebel is.

Het witbier is vooral populair geworden door Hoegaarden. Doordat het bier zo populair was, had het ook weinig tijd om te rijpen.
Om de korte rijping te compenseren, werd Hoegaarden veelal geserveerd met een schijfje citroen. Dit gebruik werd overgenomen bij andere witbieren.

Witbieren maken meestal gebruik van koriander en sinaasappelschil. Hierdoor krijgt het bier zijn typische frisse, citrusachtige smaak.

In België wordt meestal gebruik gemaakt van rauwe tarwe, dus tarwe die niet gemout is.

Weizenbier

Weizenbier wordt gebrouwen volgens het Reinheitsgebot en mag dus enkel maar de 4 basisingrediënten bevatten : gerst, water, hop en gist.

In Duitsland wordt, in tegenstelling tot België, veelal gebruik gemaakt van tarwe die gemout is. Hierdoor kan een Weizenbier dus bruin zijn.

Voor een Weizenbier zal minstens 55% van de grondstoffen tarwemout zijn. 

De gisten produceren veel esters waardoor er fruitige en kruidige smaken aangemaakt worden, zoals banaan en kruidnagel. Kruiden zelf worden er niet gebruikt, het kruidige in Weizenbier komt dus enkel en alleen door de gebruikte gist.

Weizenbier zal minder bitter zijn dan witbier. Dat komt omdat er voor een Weizenbier weinig hop gebruikt wordt.

Weizenbier kan ingedeeld worden in verschillende groepen :

  1. Hefeweizen : blond en ongefilterd, meest populaire Weizenbier
  2. Kristallweizen : blond en gefilterd
  3. Weizenbock : extra sterk (8%)

Weizenbier wordt ondertussen ook in veel andere landen gebrouwen. Vooral in Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, Scandinavische landen en Noord-Amerika

Gose

Een bier dat niet veel voorkomt en bijna uitsluitend gebrouwen wordt in Leipzig (D) en Goslar (D).

Zure smaak door melkzuurgisting, die wel getemperd wordt door kruiden te gebruiken. Bepaalde soorten worden ook gezouten.

Door de kruiden te gebruiken vallen deze bieren dus niet meer onder het Reinheitsgebot

Alcoholpercentage 5 - 6 kenmerken Strogeel Troebel Tarwe Kruiden (vooral korianderzaadjes) Citrus

Disclaimer - Alles over bier
Het onderstaande is van toepassing op de pagina die u thans bekijkt. Door de pagina te gebruiken stemt u in met deze disclaimer.

Deze inhoud is auteursrechterlijk beschermd. Niets uit deze website mag vermenigvuldigd worden en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaandelijke toestemming van de auteur.

In deze disclaimer wordt verstaan onder: 
• de eigenaar: de eigenaar van de website;
• gebruik(en): alle denkbare handelingen;
• u: de gebruiker (bezoeker) van de website;
• de content, de inhoud: alle in de website aanwezige inhoud;

De content is door de eigenaar met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, de eigenaar aanvaardt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. De eigenaar is niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de content of delen daarvan maken inbreuk op intellectuele rechten. Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient schriftelijk aan ons te worden verzocht.