Overslaan en naar de inhoud gaan
Als je kijkt naar de benaming van mout, dan merk je op dat er verschillende manieren gehanteerd worden om mout te benoemen.
Enkele voorbeelden :
Verwijzing naar bierstijl : Pilsmout
Verwijzing naar herkomst : Viennamout, Münchenermout
Verwijzing naar smaak : Caramelmout, Chocolademout, Biscuitmout
Verwijzing naar productiewijze : Rookmout
Verwijzing naar kleur : Ambermout, Zwartmout
Bovendien kunnen verschillende fabrikanten hun eigen benamingen gebruiken.
Het is dus niet makkelijk om al beginnende brouwer de kennis op te bouwen van de mouten en hun bijhorende benamingen…,
Verschillende groepen
Basismouten
Basismouten zijn mouten die veel enzymen bevatten, die zetmeel kunnen omzetten in suikers.
Bij deze mout zijn de korrels tijdens het moutproces niet te heet geworden waardoor de actieve enzymen behouden zijn…,
De mout leren kennen
De brouwer leert de verschillende mouten gaandeweg kennen. De nieuweling leert best mout kennen door er op te knabbelen. Deze smaak zal ook aan het bier gegeven worden.
Leer mout kennen door er op te knabbelen. Deze smaak geeft een goede indicatie aan van de smaak die aan het bier zal gegeven worden.
Mout leren kennen…,
Producenten mout
Dingemans
De Swaen
Castle Malting
Cargill
Weyerman…
Ruwe granen zijn granen die niet gemout zijn. Voorbeelden hiervan zijn : maïsvlokken, rijstvlokken, tarwe, haver, ...
Als granen wel gemout worden, dan wordt dit gedaan om enzymen aan te maken in de graankorrel.
De aangemaakte enzymen kunnen het aanwezige zetmeel omzetten in suiker, wat op zijn beurt kan omgezet worden in alcohol.
Meer weten over het mouten van granen
,
Waarom ruwe granen?
Ruwe, dus ongemoute, granen zijn :
rijk aan zetmeel
arm aan eiwitten
Indien deze ruwe granen samen gebruikt worden met andere mouten, dan hebben deze andere mouten enzymen genoeg om ook het zetmeel in de ongemoute granen om te zetten tot suiker.
Het gebruik van de combinatie ongemoute en gemoute granen levert heel wat voordelen op :
Stabiliseren van het bier
Extra zetmeel
Bïnvloeden van smaak en kleur
Economische redenen…,
Soorten ruwe granen
Breukrijst
Bij de productie van rijst voor consumptie, dus gepelde of gepolijste rijst, wordt het vliesje rond de rijstkorrel verwijderd. Bij dit…