Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerst

Gerst wordt gebruikt voor de bereiding van bier omwille van zijn eigenschappen : Gerst kan door het moutproces verschillende smaakprofielen aanmaken. Na mouten van de gerst bevatten de korrels heel wat enzymen. Het kaf van de gerst is uitstekend geschikt voor het filteren van het wort. De verhouding tussen zetmeel en eiwit is optimaal. Meer weten over het mouten van gerst , Gerst als plant Gerst is een landbouwgewas die op de akker ontkiemt en tot een volwassen plant uitgroeit. Aan de stengel zullen een aantal bladeren groeien en uit het laatste blad zal de aar groeien. De aar bevat bloemen die door zelfbestuiving uiteindelijk uitgroeien tot vruchten, de gerstkorrels. In het geval van tweerijige gerst zullen slechts de middelste bloemen bevrucht worden. Bij zesrijige gerst zullen drie bloemen van elk aarlid bevrucht worden…, Opbouw van de gerstkorrel Doorsnede van een gerstkorrel…

Enzymen

Wat zijn enzymen? Enzymen zijn eiwitten die een chemische reactie starten en in gang houden. Voor mout kunnen er tientallen verschillende enzymatische processen uitgevoerd worden. Elk enzym heeft zijn eigen taak en werkt best bij een bepaalde temperatuur/zuurtegraad. Er zijn verschillende soorten reacties mogelijk door enzymen : opbouwen, afbreken, omzetten, ... Voor het mouten en het brouwen zijn vooral de afbraakreacties van toepassing. Suikerketens worden door enzymen afgebroken tot kleinere…