Overslaan en naar de inhoud gaan
Op zaterdag 4 oktober organiseert vzw Het Geuzegenootschap de 17de editie van de Dag van de Lambiek. Dit jaar vindt het evenement plaats in Brouwerij Sako in Gooik, een van de jongste brouwerijen van het Pajottenland. Bezoekers kunnen er niet alleen tal van lambieken proeven, maar ook een kijkje nemen achter de schermen. Brouwers Willem Van Herreweghen en Koen Christiaens zorgen voor deskundige uitleg. De deuren gaan open om 14.00 uur.
De provincie Vlaams-Brabant zet ieder jaar in oktober op verschillende locaties het legendarische bier van het Pajottenland en de Zennevallei in de kijker. De Dag van de Lambiek is uitgegroeid tot een vaste waarde en vormt meteen de aftrap van de Maand van de Lambiek, waarin tal…,
(v.l.n.r.) Willem Van Herreweghen en Koen Christiaens van brouwerij Sako degusteren samen met Yves Panneels, voorzitter van vzw Het Geuzegenootschap, een Oude Lambiek…,
Wat is Lambiek?
Lambiek wordt gebrouwen met slechts vier ingrediënten: water, gemoute gerst, tarwe en overjaarse hop. Het unieke karakter ontstaat door de spontane gisting met wilde gisten uit de lucht. Nadien rijpt het bier maanden, soms zelfs jarenlang, in houten vaten. Lambiek kan puur gedronken worden of verrijkt met fruit, wat leidt tot onder meer kriek- en andere fruitvarianten. Lambiek is de basis waarmee geuze en kriek wordt gemaakt…,
Een unieke proeverij
De Dag van de Lambiek trekt elk jaar naar een andere locatie. In de inkomhal van Brouwerij Sako wordt zaterdag een indrukwekkende verzameling lambiek gepresenteerd, afkomstig van verschillende producenten uit het Pajottenland en de Zennevallei (o.a. Angerik, Boon, De Cam, Den Herberg, Girardin, Kestemont, Lambiek Fabriek, Oud Beersel, Sako en Timmermans). Bierliefhebbers krijgen nergens anders de kans om zoveel verschillende lambieken naast elkaar te ontdekken.
De Dag van de Lambiek is een organisatie van vzw Het Geuzegenootschap,…
Toerisme Vlaanderen
Toerisme Vlaanderen kende vorig jaar 1,6 miljoen euro toe aan negen Vlaams-Brabantse projecten, die inzetten op kwaliteitsvolle bierbelevingen. De toeristische ontsluiting van de vroegere hoevebrouwerij-mouterij Goossens in Sint-Gertrudis-Pede is er een van.
In 2019 vestigde…,
Investeringen
Het grootste deel van de investeringen ging naar de nieuwe brouwinstallatie, de afvullijn, de uitbouw van het vatenarsenaal en aanpassingen aan de gebouwen om rondleidingen mogelijk te maken. Daarnaast werd ook de ontvangst- en degustatieruimte mooi ingericht, het reservatiesysteem voor bezoekers op poten gezet, een terrasoverkapping gemaakt, en werden klauter- en klimspeeltuigen voor kinderen voorzien. Op het dak werd een fotovoltaïsche installatie geplaatst.
Bij de uitwerking van het project werd niet alleen rekening gehouden met de…,
Rijke geschiedenis…,
Circulair bedrijfsmodel
Net zoals de brouwerij en het erfgoed nauw met elkaar verweven zijn, is er ook een symbiose tussen de land- en tuinbouwtak van Kestemont en de brouwerij. “Kestemont teelt, koopt en verkoopt uitsluitend biogecertificeerde groenten en fruit. Ongeveer de helft kweken we zelf. De rest voeren we in, vooral uit Italië.
We kopen bijvoorbeeld jaarlijks de oogst van maar liefst 40 hectare citrusboomgaarden op”, zegt Wim Krieckemans. “Nu de brouwerij er is, werken we zo circulair mogelijk. De tarwe die we nodig hebben voor onze…,
Een ruim assortiment
In 2023 bedroeg de bierproductie ruim 700 hectoliter. De lambiek rijpt in een 360-tal tonnen. Het zijn voor het merendeel gebruikte wijnvaten van Franse en Italiaanse origine. Er zijn ook een aantal cognacvaten.
Naast Oude Lambiek, Oude Geuze, Oude Kriek en Schaarbeekse Kriek bestaat het assortiment van Kestemont uit verschillende, traditioneel gemaakte fruitbieren zoals de Abrikoos, Braambes, Framboise en Blauwe bes en de Coulis Spécial die gemaakt wordt met zelfgekweekte rode en andere bessen…,
Praktisch
Wie graag meer wil te weten komen over de geschiedenis van de vroegere brouwerij-mouterij Goossens en de werking van de huidige brouwerij Kestemont, kan aansluiten aan een van de rondleidingen. Die vinden iedere vrijdag en zaterdag plaats om 14 uur. Op het einde van de rondgang volgt een kleine proeverij van lambiek, Oude Geuze en fruitlambiek. De degustatiezaal is open elke vrijdag en zaterdag van 13 tot 20 uur.…