Overslaan en naar de inhoud gaan

Verloop van de workshop

Het brouwproces

  1. We starten de dag met de theorie en leren hoe bier gebrouwen wordt en hoe wij het gaan doen.
  2. Na de theorie beginnen we de praktijk met het schroten van de mout.
  3. Alles moet superclean zijn.
  4. Alle ingrediënten moeten voorbereid worden: afwegen, lotnummers noteren
  5. De brouwketel moet voorbereid worden: brouwopstelling maken, filter assembleren, vullen met water, opwarmen
  6. Geschrote mout wordt gestort en het temperatuurschema wordt gevolgd met de juiste tijdsduur.
  7. Na het temperatuurschema wordt het beslag gefilterd.
  8. Na filteren, het kookproces met toevoeging van hoppen en eventuele andere kruiden.
  9. Na het koken wordt er zo snel mogelijk gekoeld met een koelspiraal die dienst doet als warmtewisselaar.
  10. Overhevelen naar gistingvat en toevoegen gist.
  11. Einde brouwproces, opkuis :)

De vergisting, lagering en botteling

Voor het vergisten en lageren zijn er twee mogelijkheden.

Vergisten door allesoverbier.be

Als allesoverbier.be moet vergisten, dan zal het brouwsel meegenomen worden. We zorgen dan verder voor de vergisting en lagering. 

Wanneer er dan moet gebotteld worden, dan moet dit gebeuren bij allesoverbier.be

Ofwel bottelt allesoverbier.be

Als allesoverbier.be bottelt, dan geven we een seintje wanneer de flesjes klaar zijn.
De flesjes kunnen dan afgehaald of opgestuurd worden. Kosten voor het verzenden worden dan extra aangerekend.

Ofwel bottel je zelf bij allesoverbier.be

Wens je zelf te bottelen, dan kunnen we hiervoor een extra sessie plannen. Deze extra bottelsessie gaat gepaard met het degusteren van 3 bieren.

Meerprijs voor deze bottelsessie:
95 EUR + 10 EUR/persoon (excl. BTW)

Zelf vergisten

Zelf vergisten en lageren is eigenlijk het leukste. Zo kan je het proces tot het einde volgen en uitvoeren. Het moment dat er dan moet gebotteld worden, kan je dit dan ook zelf doen. Uiteindelijk heb je dan het volledig brouwproces doorlopen tot en met het bottelen van het bier.

Extra set materiaal

Kies je voor deze optie, dan moet er een extra set materiaal aangekocht worden.

Met dit extra materiaal krijg je alles dat nodig is voor het vergisten, lageren en bottelen van het bier.
Uiteraard mag je deze set achteraf houden. Heb je de microbe van het brouwen te pakken gekregen, dan zal deze later zeker nog goed van pas komen!

Deze set bestaat uit :

  • kunststof brouwemmer 30 l met aftapkraan
  • kunststof gistingsemmer 30 l met aftapkraan, thermometerstrip en waterslot
  • speciaal en handig afvulpijpje voor het afvullen van de bierflesjes
  • plastic roerspaan
  • kroonkurkapparaat en 100 kroonkurken voor standaard bierflesjes
  • flessenborstel en reinigingsproduct Chemipro® OXI
  • dichtheidsmeter en maatglas om het verloop van de gisting te controleren

Kostprijs van deze set : 75 EUR (excl. BTW)

Praktisch

Wat moet er voorhanden zijn?

  1. Leidingwater waarmee we kunnen brouwen.
  2. Eventueel regenwater om te koelen en te reinigen (mag ook leidingwater zijn).
  3. Kraan waarop we een waterslang kunnen aansluiten, we moeten hierop een gardena koppeling kunnen aansluiten.
  4. Afvoer waar we het koelwater kunnen laten wegvloeien (bv gootsteen, afvoerputje in de vloer of gewoon een uitgang naar buiten waar water mag weglopen)
  5. Elektriciteit, we verbruiken 2500 Watt tijdens het brouwen.
  6. Minimum 1 tafel, meerdere is handig.

Wat we graag op voorhand weten.

Dan zien we of we dit zelf nog moeten meebrengen.

  1. Projector of groot scherm voor het theoriegedeelte.
  2. Glazen voor het degusteren van 5 bieren. Per persoon wordt telkens 15 cl gedegusteerd.

Aandachtspunten

  1. Een brouwdag duurt ongeveer 6 uur. Het is echter heel moeilijk om hier een vaste tijdsduur op te plaatsen. Afhankelijk van de gestelde vragen, de medewerking van de groep en de interesse kan dit eventueel langer duren. Voorzie dus voldoende tijd!
  2. Een brouwdag duurt tot alles afgewassen, gekuist, opgeruimd en terug in de wagen ingeladen is.
  3. Een maaltijd op de middag is niet inbegrepen, indien gewenst kunnen er mogelijkheden besproken worden.
  4. Het is heel moeilijk vooraf te bepalen wanneer er 's middags kan gegeten worden. We zijn afhankelijk van het brouwproces dat de planning bepaalt. Het makkelijkst is dus als er een middagmaal in de vorm van broodjes genuttigd wordt. Zo kan er eventueel in groepjes of tussendoor gegeten worden.

Voorwaarden

  1. Alle workshops, bottelsessies of extra materiaal moet betaald worden een week voor de geplande datum.
  2. Voor verplaatsingen wordt een extra kost aangerekend van 0,25 EUR/Km vanaf de locatie van allesoverbier.be (Olsene) tot aan de bestemming. Deze verplaatsingskost wordt uitgerekend aan de hand van de snelste route bepaald door Google maps.

Corona maatregelen

  1. Alle workshops gaan steeds door met de geldende voorzorgsmaatregelen betreffende het Covid-19 virus.
  2. Mondmaskers zijn gedurende de volledige sessie verplicht.
  3. Ontsmetten van de handen tijdens de workshop is verplicht, ook voor het brouwproces zelf is dit van het grootste belang!
  4. Voor zover mogelijk wordt social distancing gerespecteerd.
  5. Waar het kan zal tijdens de workshop in groepjes gewerkt worden.

Boeken workshop

Persoonlijke informatie
Groepsinformatie
Brouwervaring
Waarom deze workshop
De workshop zelf
Locatie
Voor verplaatsingen wordt een extra kost aangerekend van 0,25 EUR/Km vanaf de locatie van allesoverbier.be (Olsene) tot aan de bestemming. Deze verplaatsingskost wordt uitgerekend aan de hand van de snelste route bepaald door Google maps.
Vergisting en lagering
Zelf vergisten en lageren is eigenlijk het leukste. Je hebt dan wel een extra materiaalset nodig (75 EUR), maar die kan je nadien nog hergebruiken. Bovendien kan je met deze set zelf bottelen en hier een eigen, leuke activiteit van maken.
Als allesoverbier.be moet vergisten, dan zal het brouwsel meegenomen worden. We zorgen dan verder voor de vergisting en lagering.
Bottelen bij allesoverbier.be
Allesoverbier.be zorgt voor vergisting, lagering en botteling. Gevulde flesjes moeten worden afgehaald of worden aan verzendingskosten opgestuurd.
Bottelen bij allesoverbier.be kan tegen een meerprijs van 95 EUR + 10 EUR/persoon. Hierbij is een degustatie van 3 bieren inbegrepen.
Praktisch
Er is een projector of groot scherm aanwezig
Het is altijd makkelijker om te werken met een scherm of projector die reeds aanwezig is. Zo hebben we minst vertraging bij het opstarten van de workshop.
Er zijn glazen beschikbaar voor het degusteren van 5 bieren
Glazen moeten voorzien worden voor de degustatie. Bij elke degustatie is er één flesje bier voorzien per 2 personen. Een glas moet dus een minimum volume van 15 cl hebben.
Corona voorzorgen
Belangrijk