Overslaan en naar de inhoud gaan

Estaminet... Een bier? Een café? Een brasserie? Een... ?

Wat is een estaminet nu eigenlijk?

Estaminet Pils

Gezien we het voornamelijk over bier hebben, kunnen we hier meteen het bier 'Estaminet Pils' vermelden.

Dit bier is een pilsbier dat gebrouwen wordt door brouwerij De Hoorn. Deze brouwerij maakt deel uit van 'Royal Swinkels Family Brewers', in België de groep boven onder andere brouwerij Palm, De Hoorn en Rodenbach. Brouwerij De Hoorn is de kleinste van deze drie en is vooral een microbrouwerij met een installatie van ongeveer 1.000 liter. Hier worden dan ook vooral experimenten uitgevoerd en toppers worden wel eens iets aan het vaste gamma toegevoegd.

De oorspronkelijke Estaminet Pils werd reeds in 2008 gebrouwen met als doel een kwalitatief pilsbier aan hun portfolio te kunnen toevoegen. De brouwers van De Hoorn namen zichzelf voor om deze pils nog meer te opwaarderen en zijn aan de slag gegaan om dit bier nog te verfijnen. Het resultaat is de Estaminet Refined Lager geworden.

Wij vinden dat ook een pilsbier speciaal moet zijn. Daarom selecteerden we enkel de beste natuurlijke ingrediënten voor dit bier. Combineer dat met een traag en langzaam brouwproces en dan begrijp je waarom wij dit een verfijnde pils vinden.
Er zitten vier verschillende hopsoorten in Estaminet. Eén soort halen we zo een dikke 1.000 km verderop in het Tjechische Saaz. Het heet dan ook Saaz-hop. Logisch.
Een andere soort halen we gewoon uit het tuintje vlak naast onze brouwerij. Maar we zoeken nog een betere naam dan Steenhuffel-hop.

Brouwerij De Hoorn

Wat zegt Wikipedia?

Volgens Wikipedia is estaminet een in onbruik gerakend Belgisch woord (zowel Vlaams als Waals) voor café, kroeg, herberg. In Vlaanderen gebruikt men meestal de variant staminee. In Noord-Frankrijk (onder andere Frans-Vlaanderen) is het nog in gebruik. Het woord zou van het Picardisch in het Waals en zo in het Vlaams zijn terechtgekomen. 

Voor Wikipedia staat 'Estaminet' dus vooral voor een café of een herberg. 

Ook als we zoeken op andere verklarende woorden websites komen we ongeveer op dezelfde omschrijvingen uit. 

Na even verder googlen kunnen we een estaminet omschrijven als :

In een estaminet kan je iets eten, maar toch is het geen restaurant. Je kan er iets drinken, maar het is niet echt een café.

Een estaminet houdt dus ergens het midden tussen een café en een restaurant...

Bron foto's :
- Tripadvisor
- Wiktionary

Een huiselijk gevoel

Een estaminet had vroeger een bepaalde charme en uitstraling, een sfeer die moeilijk te omschrijven valt. Denk hierbij aan arbeiders die vroeger na een dag hard labeur in het estaminet samen kwamen voor vertier, sociaal contact, het (roddel)nieuws, openbare verkopen, politieke en vakbondsbijeenkomsten.

De estaminet van vroeger ziet er wat 'bruin' uit met houten meubilair, voetbal- en duivenuitslagen aan de muur, affiches van de kermis aan de toiletdeuren en hoppetakken aan muren en plafond. Hier worden ook lokale bieren en gerechten zoals stoofvlees, boerestuute, breughelplank, ... geserveerd.

 

De laatste jaren

Helaas zijn de laatste jaren veel horecazaken die hun zaak als een estaminet afficheren, maar niet de originele sfeer van 50 à 100 jaar geleden kunnen terugbrengen.

 

Bron foto's :
- Tripadvisor
- http://www.aupaysdeschtis.com/

Van waar komt de naam estaminet?

Waar de naam 'estaminet' nu juist vandaan komt, is moeilijk te achterhalen.
Er worden verschillende mogelijkheden aan toegekend.

Van Waalse oorsprong

Het woord 'estaminet' zou kunnen afgeleid zijn van het Waalse woord 'staminé'.
Een staminé is een kamer met pilaren of zuilen.

Van Vlaamse oorsprong

Als we kijken naar een mogelijke Vlaamse afkomst, dan zou dit kunnen afgeleid zijn van het woord 'stam', verwant met 'stamboom' en dus 'familie'. De herberg zou toen een plaats geweest zijn voor familiereunie.

Textielindustrie

Stamina is de wetenschappelijke benaming voor meeldraden. Meeldraden houden sterk verwant met de textielindustrie en het zou kunnen dat deze term gebruikt werd in de herbergen waar er textielzaken gedaan werden en waar er arbeiders konden gevonden worden.

Er zijn meisjes

In de 16e eeuw was Vlaanderen bezet door Spanje. Het katholieke Spaanse leger, onder leiding van Alva, trok toen ten strijde tegen het oprukkende protestantisme.

De Spaanse soldaten genoten toen onder meer van de lekkere gerechten en dranken in de plaatselijke herbergen, bij voorkeur de herbergen waar mooie meisjes van dienst waren als serveerster.

'Esta Minetta' (er zijn meisjes) zou nogal snel de code geworden zijn voor de betere herberg. Later werd hiervan 'estaminet' gemaakt en stond deze term voor een goed café.

We moeten hier wel aan toevoegen dat het ook zou kunnen dat niet 'Esta Minetta' de oorsprong is, maar 'Esta un minuto', een plaats waar men haastig iets gaat drinken.