Overslaan en naar de inhoud gaan

Alcohol en autorijden gaat niet samen.

Het rijden onder invloed van alcohol is niet alleen illegaal, maar het is ook een van de meest gevaarlijke dingen die een persoon kan doen. Alcohol beïnvloedt de cognitieve en motorische vaardigheden die nodig zijn om een ​​voertuig veilig te besturen, wat kan leiden tot ernstige ongevallen, letsel en zelfs de dood.

Alcohol heeft ook een negatieve invloed op de coördinatie van een bestuurder. Het kan leiden tot trillende handen, duizeligheid en verminderde spiercontrole, waardoor het moeilijk wordt om het voertuig te besturen. Dit kan resulteren in verkeerd inschatten van de afstand tussen voertuigen en het overschrijden van de rijstrook of zelfs het van de weg afrijden.

Auto's kunnen een tweede leven krijgen, mensen niet.

Jupiler lanceert een campagne om de mentaliteit van mensen die onder invloed van alcohol rijden aan te pakken. Meer dan 1 op 3 Belgen heeft toegegeven in 2022 onder invloed te hebben gereden.

Om deze problematiek aan te kaarten, heeft het merk het motto "Wanneer je nog moet rijden, drink dan Jupiler 0,0% - Auto's kunnen een tweede leven krijgen, mensen niet" in het leven geroepen.

Daarnaast heeft Jupiler nieuwe glazen gelanceerd, die zijn gemaakt van ruiten van autowrakken die betrokken waren bij alcoholgerelateerde ongevallen.

Elk jaar worden er in België bij auto-ongevallen 2.541 personen zwaargewond en 37.247 personen lichtgewond.

Bij respectievelijk 12% en 11% van deze ongevallen blijkt uit testen dat de bestuurders onder invloed van alcohol waren (volgens onderzoek van Vias).

Het blijft daarom belangrijk om de Belgische bevolking bewust te maken van dit probleem.

Jupiler wil zijn verantwoordelijkheid nemen en de mensen doen nadenken over hun alcoholconsumptie daar waar het ertoe doet: op café, wanneer mensen nog thuis moeten geraken. Begin maart werd daarom al een pilootproject gelanceerd in verschillende cafés in België waarbij consumenten in aanraking kwamen met de glazen. De eerste reacties waren erg positief. Ondanks het initieel shockeffect, doet het iedereen wel tweemaal nadenken over wat de gevolgen kunnen zijn indien men rijdt onder invloed van alcohol”

Josse Peremans, marketing director bij Jupiler.

Een tweede leven voor kapotte autoruiten

Van kapotte autoruit...

Het is een bekend beeld bij auto-ongevallen: gebroken autoruiten die een duidelijke boodschap overbrengen. Dit inspireerde tot het idee om deze ruiten een tweede leven te geven.

Jupiler heeft de ruiten van auto's die betrokken waren bij alcoholgerelateerde ongevallen gerecycled en omgevormd tot de "crashed glasses", die zijn geïnspireerd op het iconische Jupiler glas.

... tot Jupiler glas

Voor de productie van deze glazen werkte Jupiler samen met Rombachs, een glasblazer die zich richt op duurzaamheid en glasprojecten creëert van gerecycled glas.

Eén op drie Belgen rijdt soms onder invloed van alcohol.* Om daar mee verandering in te brengen, maakte Jupiler een speciaal glas met verbrijzelde ruiten van alcohol-gerelateerde ongevallen.

Geserveerd met een impactvolle boodschap...

... Het glas dat gesprekken over drinken en rijden op gang brengt.

*Onderzoek door Jupiler | BE | 27 – 30 jan 2023 | n=301 | 18 - 65 | alcoholgebruikers