Overslaan en naar de inhoud gaan
Overzicht van formules voor receptuur berekeningen.
,
Maataanduidingen
Plato
1 Plato = 1 gram suiker / 100 gram wort…,
Brouwzaalrendement
Brouwzaalrendement 100%
( extract mout 1 + extract mout 2 + ... )
/ aantal liters
= .. gr suiker / liter…,
Bierkleur berekenen met formule van Morey
Bereken per vergistbaar ingrediënt het kleurgetal
A = (4,236 x M x K) / V
Waarin :
A = Kleurgetal
M = Gewicht ingrediënt in Kg
K = Kleur ingrediënt in EBC
V = Volume wort in liter…,
Water
Verdamping
Verdamping =
Kooktijd x verdamping per uur
Maischwater…,
Hop
Meer weten over hopformules
Hoeveel hop gebruiken?
Gram hop = (Liters wort x 4 x IBU) / (Alfazuur% x 10…,
Gist
Vergistingsgraad
De gist kiezen
SGeind = SGstart - VG x (SGstart - 1.000)
Waarbij :
SGeind = Soortelijk gewicht op het einde
SGstart = Soortelijk gewicht in het begin
VG = Vergistingsgraad van de gist zoals vermeld op de verpakking of technische fiche…