Overslaan en naar de inhoud gaan

De verschillende stappen van enzymen

Tijdens het maischen kunnen de enzymen hun werk doen. Enzymen zijn eiwitten die een chemische reactie starten en in gang houden. Voor mout kunnen er tientallen verschillende enzymatische processen uitgevoerd worden. Elk enzym heeft zijn eigen taak en werkt best bij een bepaalde temperatuur/zuurtegraad. , Enzymen en overeenkomstige temperatuurstappen Enzymen Temperatuur Optimaal pH Werking Beta-glucanese 35 -50 °C 45 °C 4,6 Afbraak van gomstoffen Diverse esterasen 40 - 44 °C 42 °C 5,8 Vrijmaken van ferulazuur Peptidasen 45 - 50 °C 45 °C 5,1 - 5,3 Aminozuren produceren Proteasen 50 - 60 °C 52 °C 4,7 - 5,3 Eiwitrust » Afbraak van troebelvormende eiwitten tot o.a. aminozuren Beta amylasen 58 - 65 °C 63 °C 5,0 - 5,5…, Maischschema Het doorlopen van verschillende temperatuurstappen en de tijd waarin deze temperatuurstappen aangehouden worden, wordt een maischschema genoemd. In veel recepten zal je een maischschema terugvinden met een of twee temperatuurstappen tussen de 60 en 73 °C. In die temperatuurstappen gebeuren immers de belangrijkste enzymatische processen van het brouwen : omzetten van zetmeel in (vergistbare) suikers. Ook de andere stappen zijn in bepaalde gevallen noodzakelijk…,