Overslaan en naar de inhoud gaan

Westmalle extra krijgt een gloednieuw glas

Nieuw bierglas Ruim drie jaar geleden beslisten de monniken van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart om hun Westmalle Extra op ruimere schaal te gaan verdelen. Tot dan was dit bier maar zeer beperkt verkrijgbaar aan de poort of in ‘Café Trappisten’, rechtover de abdij. Een specifiek glas…, Trappist Westmalle Extra Trappist Westmalle Extra is een van de oudste bieren van de abdij. De oorsprong ervan gaat terug tot in 1836. Het werd aanvankelijk enkel door de monniken en hun gasten gedronken bij de maaltijd. Het is een bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 4,8% en wordt gemaakt met water, gemoute gerst en hopbellen. Aan het brouwsel wordt dezelfde gist toegevoegd als bij de Dubbel en Tripel. Het is een ‘levend’ bier; het hergist namelijk op fles. Het hoppige karakter zorgt voor een aangename en dorstlessende afdronk…, Nieuw glas Het nieuwe Westmalle-glas werd geproduceerd in Portugal. De buitenkant is rond, de binnenkant telt tien facetten. In de bodem werd het AW-logo verwerkt en op de boord onderaan staat de tekst ‘gebrouwen binnen de muren van de trappistenabdij’. De glazen werden bedrukt bij een gespecialiseerd bedrijf in de Noorderkempen. De emaillen decoratie op de flank vermeldt het rood-witte AW-logo met daarboven in het karakteristieke blauw van de Extra de naam ‘Westmalle’ en daaronder de tekst ‘Trappist Extra…, Over Trappist Westmalle Het trappistenklooster in Westmalle werd in 1794 gesticht door monniken van de abdij van La Trappe in Normandië, die tijdens de Franse Revolutie Frankrijk waren ontvlucht. De bisschop van Antwerpen schonk hen een kleine boerderij in de Kempen, genaamd 'Nooit Rust'. In 1836 werd het klooster tot abdij verheven. In datzelfde jaar gingen de broeders ook van start met het brouwen van bier, een typisch monastieke arbeid. In Westmalle worden drie bieren gebotteld: de Extra, de Dubbel en de Tripel. De totale productie bedraagt zo’n 120.…

75 Jaar brouwerij St. Bernardus

1946 - 75 jaar geleden... ... het jaar waarin de broers Evariste en Antoine Deconinck hun kaasmakerij ombouwden naar een brouwerij. De twee kaasmakers uit Kortemark hadden voordien in 1934 de kaasmakerij overgenomen van de trappisten van Mont des Cats die uitgeweken waren naar Watou. De trappisten van Westvleteren, vlakbij Watou, brouwden een lekker biertje dat in de wijde omgeving kon…, De liefde voor het bier St. Bernardus en het vak Het verhaal van een abdijbier dat er eigenlijk geen is. Het gloednieuw boek is een compleet werk waarin niet alleen de geschiedenis van St. Bernardus verteld wordt, maar ook het brouwproces uitgelegd wordt. Zo komen we meteen ook te weten welke bieren St. Bernardus allemaal brouwt, met hun kenmerken, serveeradvies, foodpairing tips, ... allemaal…, Geen verjaardag zonder een feestbier…, En als extraatje worden we nog getrakteerd op meer nieuws St. Bernardus wit voortaan verkrijgbaar in blik…