Overslaan en naar de inhoud gaan

1946 - 75 jaar geleden...

... het jaar waarin de broers Evariste en Antoine Deconinck hun kaasmakerij ombouwden naar een brouwerij. De twee kaasmakers uit Kortemark hadden voordien in 1934 de kaasmakerij overgenomen van de trappisten van Mont des Cats die uitgeweken waren naar Watou.

De trappisten van Westvleteren, vlakbij Watou, brouwden een lekker biertje dat in de wijde omgeving kon genuttigd worden in de vele locale cafés. De trappisten beslisten echter in 1941 om het brouwen te beperken tot de eigen gemeenschap waardoor het bier dus niet meer in het commerciële circuit in omloop zou zijn.

Dom Gerardus van de St. Sixtusabdij, een kaartmakker van Evariste, vroeg aan Evariste om het commerciële deel over te nemen. In 1946 werd uiteindelijk een licentieovereenkomst afgesloten voor een periode van 30 jaar.
Brouwerij St. Bernardus was geboren!

Het brouwen bleek een succesverhaal te zijn en de kaasmakerij werd in 1959 verkocht.

We zijn ondertussen 75 jaar verder en er is heel traject afgelegd. Reden te meer om dit te vieren, onder meer met een schitterend boek!

De liefde voor het bier St. Bernardus en het vak

Het verhaal van een abdijbier dat er eigenlijk geen is.

Het gloednieuw boek is een compleet werk waarin niet alleen de geschiedenis van St. Bernardus verteld wordt, maar ook het brouwproces uitgelegd wordt. Zo komen we meteen ook te weten welke bieren St. Bernardus allemaal brouwt, met hun kenmerken, serveeradvies, foodpairing tips, ... allemaal heel overzichtelijk samengesteld.

En om het helemaal compleet te maken bevat het boek nog tal van recepten voor lekkere coctails en gerechten.

Geschiedenis met een schuimkraag

Van Mont des Cats, of de Catsberg in Godewaersvelde, tot in de Trappistenweg in Watou. Een verhaal dat start bij de trappisten in 1825 tot het familiebedrijf dat het nu is, het wordt allemaal beschreven in het St. Bernardus boek.

Het boek leest heel makkelijk en er komen enkele mooie anekdotes in voor. Zo lees je onder meer hoe een kopieermachine van 20.000 EUR een belangrijke rol gespeeld heeft in het succes van de brouwerij. Of hoe zes bakken bier bepalend waren voor de toekomst van de brouwerij.

Op de persvoorstelling van het boek, konden we genieten van een mooi filmpje dat gemaakt werd over Hans Depypere, die de brouwerij in 1998 overnam. Dochter Julie vertelde hierbij over de drive van haar vader en hoe hij als persoon is. Het is duidelijk dat vader en dochter aan hetzelfde zeel trekken. Hans zelf vertelde over zijn levenswerk waarbij respect en relativeren de rode draad vormt.

Een bijzonder mooi filmpje waarbij we vooral onthouden dat dit een familiebedrijf is en vooral dat de familie Depypere het zo wil houden. 


Brouwen van hemelse nectar

In het boek wordt een volledig hoofdstuk besteed aan het brouwen van St. Bernardus.

Voor Hans Depypere staat het brouwen van goed bier voorop!

Hij hanteert hier dan ook zijn eigen regel van drie :
kwaliteit, kwaliteit en kwaliteit :)

Anno 2021 wordt er met 46 gedreven medewerkers 45.000 hectoliter gebrouwen per jaar, maar de brouwerij is al voorzien op 80.000 hectoliter per jaar... We mogen dus nog e.e.a. verwachten in de toekomst!

Op heden vinden de bieren hun weg naar 77 landen wereldwijd, waarbij de Abt 12 de nummer één blijft. En St. Bernardus doet er alles aan om dit zo te houden!


Meer dan bier

Als we kijken naar de brouwerij St. Bernardus zoals deze vandaag is, dan kunnen we gerust stellen dat ze daar in Watou met heel wat meer bezig zijn dan brouwen alleen :

 • Een nieuwe feestzaal,
 • slapen in een guesthouse,
 • Bar Bernard met zijn horeca uitbating,
 • fietsen huren, 
 • verhuur van meeting- en eventlocatie
 • eigen hopveld,
 • ...

In het boek lees je meer over hoe dit belevingscentrum tot stand is gekomen!


Coctails

Coctails met bier, niet meteen een ideale combinatie zou je denken? Dan zou je toch je mening even moeten herzien en proeven van de coctailrecepten die in het boek vermeld staan.

Deluxe Distillery uit Kuurne, ontwierp samen met mixologen Hannes Desmedt en Ruben Patoor enkele supercoctails voor St. Bernardus. Voor de recepten zelf verwijzen we je uiteraard naar het boek.


Gastronomie

Indrukwekkend! De lijst van chefs die een recept hebben uitgewerkt voor dit boek is er eentje om u tegen te zeggen!

Enkele namen :

 • Tim Boury van Restaurant Boury**

 • Michael & Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St.Nicolas**

 • Bert Recour van Restaurant Pegasus

 • Raf Sainte van De Gebrande Winning (onlangs nog verkozen tot het beste bierrestaurant ter wereld)

 • Johan Vanhaute van Hotel Ariane (sinds 2013 onafgebroken verkozen tot het beste hotel van België)

 • Dirk Battheu van Restaurant ’t Blauwershuys

 • Nelson Tanate van het Nederlandse Restaurant De Librije***

 • Stefaan Coutteneye van Restaurant ’t Hommelhof

 • Peter Goossens van ’t Hof van Cleve***

 • Filip Lebbe van de eigen Bar Bernard

 • en ga zo maar door...


Praktisch

Goesting naar meer?

 • Het boek verschijnt in 3 talen (Nederlands, Engels en Frans) en telt 192 pagina’s.
 • Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, o.a. bekend van de boeken van Sandra Bekkari, Nina Mouton, LikeMe, Stefaan Degand, Mathieu Terryn en Thomas De Gendt maar ook van TV-programma’s als ‘De Cel Vermiste Personen’, ‘Lotgenoten’, ‘Durven Falen’ en vele andere.

Net zoals we bij het maken van ons bier streven naar een onberispelijke kwaliteit, hebben we deze maatstaf ook gehanteerd bij de creatie van dit boek.
We zijn ongelofelijk dankbaar dat er zoveel chefs hun vrijwillige medewerking hebben verleend, we zijn trots op ons team die bij de totstandkoming bij wijze van spreken bloed, zweet en tranen heeft verloren maar bovenal zijn we fier dat we op deze manier het verhaal van onze prachtige familiebrouwerij op een nieuwe manier naar buiten kunnen brengen.
We voelen ons klaar voor de volgende 75 jaar!

Zaakvoerders Hans & Julie Depypere

Geen verjaardag zonder een feestbier

Als er 75 jaar op de teller staat, dan moet er wel een speciaal biertje gebrouwen worden. Net zoals bij de 60e verjaardag zal er een limited edition bier op de markt komen.

Het bier komt er tegen eind 2021 en zal in beperkte oplage verkrijgbaar zijn. Voorlopig worden we nog wat in spanning gehouden, in de herfst zullen we meer vernemen over welk bier dit juist zal worden.

TIP : Schrijf je in op de nieuwsbrief op de St. Bernardus website om hiervan als eerste op de hoogte te zijn!

En geen feestbier zonder feest natuurlijk

Het plan was natuurlijk om in de zomer van 2021 een groot feest te organiseren. Helaas heeft COVID-19 hier een stok in de wielen gestoken...

Maar St. Bernardus gaat sowieso de 75e verjaardag uitgebreid vieren en plant om een zomer op te schuiven. We mogen ons dus in 2022 verwachten aan een groot feest.

In de pijplijn : een meerdaags openlucht hemels evenement in de buurt van de brouwerij, onder de noemer 'Barn Bernard'. Naast de hemelse nectar zal er een sterk programma opgesteld worden.

Het evenement zal ook deel uitmaken van de nieuwe 'Grote Goesting' campagne van Westtoer, waarbij onder andere unieke diners op unieke plekken in de kijker worden gezet.

Later meer nieuws hierover, op te volgen via de nieuwsbrief van St. Bernardus.

En als extraatje worden we nog getrakteerd op meer nieuws

St. Bernardus wit voortaan verkrijgbaar in blik

Samen met de persvoorstelling van het boek werd ook een nieuw blik voorgesteld.

Nadat vorig jaar het Tokyo bier in blik voorgesteld werd, komt St. Bernardus nu met een blikversie van de St. Bernardus wit.

De internationale vraag naar bier in blik is immers te groot en gezien de populariteit van het witbier in het buitenland, moest men deze opportuniteit wel grijpen.

Bier in blik is in het buitenland al beter ingeburgerd dan in België, maar ook hier beginnen klanten de voordelen van bier in blik meer en meer in te zien :

 • Makkelijk mee te nemen,
 • handig bij picknick, wandeling, ...
 • geen flesjes leeggoed, 
 • blik is makkelijker sorteerbaar in PMD,
 • minder zwaar,
 • volledig recycleerbaar,
 • er kan geen licht aan het bier.

Bier in blik is ideaal voor bieren die je jong en vers moet drinken, zoals witbier dus. Wil je bier langer bewaren, dan ben je beter af met flessenbier. Maar voor een witbier is dit dus de perfecte aanvulling in het gamma van St. Bernardus.

Belgische illustrator

Arno Kiss

Het blik werd vormgegeven door de Belgische illustrator Arno Kiss.

De Antwerpse illustrator Arno Kiss is het levende bewijs dat je wel degelijk meteen met een welluidende artiestennaam ter wereld kan komen. Hoewel hij geen gitaren speelt, noch zich dagelijks bij het ochtendgloren maquilleert als Gene Simmons & co, heeft hij toch al vaak zijn artistieke capaciteiten mogen uiten in de muziekscène.

Zo mocht onder meer tourposters ontwerpen voor Metallica, Ween, Arctic Monkeys, Mumford & Sons, Death Cab For Cutie, Queens Of The Stone Age, The War On Drugs en vele anderen. Zowel voor de Netflix reeks “I’m not okay with this” als voor de samenwerking tussen Travis Scott & Fortnite mocht hij verschillende officiële illustraties creëren.

Met het nieuwe artwork voor St.Bernardus Wit in blik wil hij vooral het contrast tussen de moderne brouwerij en de landelijke omgeving visualiseren. Vind jij de grappige details die hij in het ontwerp heeft ‘verstopt’?


Het blik is beschikbaar in Colruyt en de betere drankenhandel.