Overslaan en naar de inhoud gaan

Leer bieren analyseren, identificeren en verbeteren!

In het workshop pakket 'Sensory Tasting' van Brewed Breweducation wordt ingegaan op het aspect smaken en aroma's van bieren.

Na het volgen van deze 4 sessie's kan de gepassioneerde bierliefhebber gewenste en ongewenste smaken en aroma's leren herkennen in bieren. De brouwer kan op deze manier zijn bieren leren perfectioneren, de bierliefhebber leert herkennen of een bier correct gebrouwen werd.

Door middel van praktijkvoorbeelden worden bieren geproefd en beoordeeld op o.a. fouten en/of gewenste smaken en aroma's. Brewed pakt het op een manier aan door aan bieren effectief smaken en aroma's toe te voegen. Zo leert de cursist hoe het in de praktijk ook is.

In 4 sessie's wordt het doel bereikt om te eindigen met een een pak nieuwe kennis en een certificaat:

 1. Het neuswerk: flavours worden door middel van reukpapiertjes aangeboden.
 2. Proeven: flavours worden aan bieren toegevoegd en gedegusteerd.
 3. Proeven: in een extra sessie 'proeven' worden extra flavours beoordeeld.
 4. Spiders: er wordt nog dieper ingegaan op de meest voorkomende flavours.

Tussendoor worden enkele leuke testen gedaan, denk hierbij aan bijvoorbeeld een driehoekstest waarbij de deelnemer uit 2 jupilers en 1 stella de stella er moet uithalen.

Als bonus krijgt de deelnemer er een brouwerijbezoek bovenop. De workshops gaan altijd door in een brouwerij en dan mag een brouwerijbezoek uiteraard niet ontbreken!

Het neuswerk

Eerste kennismaking met bieraroma's

Na een korte intro met een snoepje waarbij uitgelegd wordt hoe je best kan proeven, wordt er kennis gemaakt met verschillende aroma's die in bieren kunnen voorkomen.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van reukpapiertjes, net zoals deze die gebruikt worden in de parfumwereld. Zo krijgen de deelnemers een eerste indruk van verschillende aroma's die in bieren kunnen voorkomen.

Brewed heeft dit goed gezien door reukstrips te dippen in flesjes met pure aroma's. Zo leer je het aroma herkennen zonder dat je dit uit een bier moet halen. Een bier bevat immers verschillende aroma's door elkaar en vaak is het moeilijk om één specifieke component daaruit te halen.

In deze eerste sessie van BrewSensory leer je dus de pure aroma's kennen. Makkelijk is dit niet, maar door omschrijvingen van de deelnemers lukt het wel om hieraan associaties te koppelen. Brewed zet hiervoor een systeem op waarbij elke deelnemer via een app op de smartphone kan ingeven wat het aroma bij zich oproept. Deze associaties worden dan live geprojecteerd waardoor het steeds meer duidelijk wordt waarvoor een aroma staat. Een aanpak die sterk gewaardeerd wordt onder de deelnemers.

Proeven

Proeven is natuurlijk altijd leuk voor een bierliefhebber. Al dient dit tijdens deze sessies wat genuanceerd te worden... We proeven immers o.a. bieren met fouten in.

Al heel wat moeilijker dan de eerste sessie want nu wordt je namelijk geconfronteerd met verschillende aroma's uit één glas in plaats van één enkel aroma op een reukstrip. Maar met de uitleg van lesgever Peter Croonenberghs lukt dit wel. 

Daar de sessies in groep doorgaan, is de extra feedback van de deelnemers een goede basis om hierop verder te bouwen. Zo leren we onder andere dat putjesgeur en stalgeur niet hetzelfde is, alhoewel deze heel dicht bij elkaar liggen. Hetzelfde met oxideren en verouderen, ook deze twee begrippen liggen dicht bij elkaar, maar zijn verschillend.

Het luik 'proeven' gaat door over 2 sessies. Brewed weet maar al te goed dat het zou te veel zijn om deze testen in één sessie te gieten. Bijkomend voordeel is dat er dieper kan ingegaan worden op elke flavour.

Volledigheidshalve vermelden we toch even dat het niet alleen slechte aroma's zijn die geproefd worden :)

Ook mouten en hoppen komen aan bod en gaandeweg wordt er aangetoond hoe een spiderdiagram kan opgesteld worden. Deze geven een persoonlijke indruk op in een handige weergave. In één oogopslag leer je zo een bier/mout/hop definiëren.

Ruiken, proeven, beoordelen, spiderdiagram, ...

In een laatste sessie wordt alles samengebracht. 

Een boeiende sessie waarbij de deelnemers in discussie gaan met elkaar. Er wordt opnieuw geproefd en het is aan de deelnemer om hieruit te halen wat er aangeleerd is.

Zo moet je bijvoorbeeld het glas met melkzuur of met azijnzuur er kunnen uithalen. Op het eerste zicht een makkelijke opgave, maar in de praktijk toch niet zo makkelijk... Heel boeiend want door in discussie te gaan met elkaar leer je van iedereen waarom hij iets als melkzuur of azijnzuur gaat beoordelen en ook daaruit leer je terug iets voor jezelf.

Tussendoor

Bij elke sessie worden er tussendoor enkele testen gedaan die wat afwijken van het thema. We hebben het dan niet over aroma's, maar er worden enkele interessante proeven gedaan.

Voorbeelden zijn : haal de Stella uit 3 bieren, rangschik van laag alcoholgehalte naar hoog, ... 

Certificaat

Gedurende de 4 sessies ben je van theorie naar praktijk gegaan en heb je enige bagage om mee verder te gaan. Meer dan voordien hou je rekening met off-flavours en probeer je deze te detecteren in bieren. Voor brouwers is deze cursus ongetwijfeld een stuk kennis om mee aan de slag te gaan bij het optimaliseren van de eigen bieren.

Na het volgen van alle sessies wordt je een certificaat overhandigd.

Brewed BrewSensory certificaat

Over de lesgevers

Peter Croonenberghs

Peter Croonenberghs is een naam als een klok in de brouwerijwereld.

Weinigen hebben zoveel bagage en (technische) kennis over het brouwvak als Peter en hij is dan ook de aangewezen persoon voor dergelijk opleiding!

Peter kan buiten deze workshops ook gecontacteerd worden voor alle hulp voor thuisproductie, microbrouwerijen en industriële brouwerijen.

Peter op LinkedIn

Sandra Vanhove

Sandra Vanhove staat Peter Croonenberghs bij om alles in goede banen te leiden.

Sandra onderhoudt de Brewed website en alle marketing rond de vele workshops en andere cursussen.

Tijdens het event zorgt Sandra voor de praktische afhandeling van de workshop/cursus/...

Over brewed

BREWed is een huwelijk tussen een ervaren brouwingenieur, lesgever in bierbrouwen en gedreven brouwconsultant met een wetenschapper die zich jarenlang heeft ingezet in de organisatie van non-formele jeugd- & volwasseneducatie.

Het is een COLAB met passionele ambachtelijke bierbrouwers, die hun faciliteiten ter beschikking stellen voor een kwaliteitsvolle brouwopleiding. Experten uit de bierwereld zorgen dat een BREWed activiteit een leerrijke belevenis wordt.

Kortom: BREWed - dé partner voor bierliefhebber, hobby & ambachtelijk bierbrouwer en bierliefhebber, die vorm wil geven aan een (semi)- professionele ambitie.

Brewed biedt onder meer aan :

 • Sensory Tasting
 • Workshops
 • Bootcamps
 • Masterclasses
 • Advies installatie
 • In-house training
 • Teambuilding
 • ...

Bonus: brouwerijbezoek brouwerij Haeseveld

Brewed organiseert deze workshop in een brouwerij. Bij een persoonlijke deelname aan de workshop ging deze door in brouwerij Haeseveld.

De vernieuwde site Haeseveld is ontstaan door 3 ondernemers uit de streek (Hans De Gusseme, Alain De Laet en Jean-Paul Macharis) die de krachten hebben gebundeld en de site totaal gerenoveerd hebben.

Kosten noch moeite zijn gespaard om de site om te toveren tot een schitterende horecazaak met een topbrouwerij.

Tijdens de deelname aan de workshop BrewSensory kregen we een persoonlijke rondleiding door de brouwer zelf. Een echte aanrader, deze brouwerij is van topkwaliteit. De brouwer weet heel goed waar hij mee bezig is en heeft ons een boeiende rondleiding gegeven.

Ook de Brewed BrewSensory workshop volgen?

Vul je gegevens hieronder in en we informeren je verder over de Brewed BrewSensory workshop

Ik heb interesse in de Brewed BrewSensory sessies. Stuur je me meer info aub?