Overslaan en naar de inhoud gaan

Contactoppervlak

De aangevoerde mout moet gemalen worden zodat de kleinere deeltjes meer contactoppervlak hebben met het brouwwater. Dit proces noemt men schroten van het mout.

Filterbed

Bij het schroten is het belangrijk dat de kafjes van de granen niet te veel beschadigd worden. Het komt er dus meer op aan om de granen te verpulveren dan in stukjes te malen. De kafjes zullen verder in het brouwproces een goed filterbed vormen. 

Gebroken kafjes hebben als bijkomend nadeel dat deze naar tannines smaken en een wrang mondgevoel geven.

Zelf mout schroten met een eigen moutmolen/schrootmolen

Voor beginners

Ss Brewtech™ Grain Mill

Eenvoudig toestel voor de beginner.

De mout moet manueel geschroot worden door aan de hendel te draaien. Dit is voldoende voor hobbydoeleinden, maar als het budget het toelaat ben je beter af met de Brewferm® Grain Gorilla.

Met dit toestel is het wat moeilijker om de gewenste schrootdikte in te stellen en het manueel draaien vergt toch wel enige inspanning. Voor het opvangen van het geschrote mout kan je niet echt gebruik maken van een grote opvangbak. Je brouwdag begint sowieso wat later als je met dit toestel gaat schroten, maar voor de kleine brouwsels voldoet dit prima!

 • Manueel toestel
 • Vertind gietijzer
 • Gewenste dikteinstelling met schroef
 • Tot 30 Kg mout per uur
 • Tafelmodel, vast te zetten met spanschroef

Conclusie:
Een goedkope, maar sterke, schrootmolen voor de beginnende brouwer die kleine volumes brouwt.


Voor gevorderden

Brewferm® Grain Gorilla

Een heel goede schrootmolen voor de amateurbrouwer als je regelmatig gaat brouwen. 

Heel wat makkelijker in gebruik dan de manuele moutmolen. De rollen kunnen precies afgesteld worden en met extra spanschroeven kan deze afstand vast ingesteld worden. Handig voor een volgend brouwsel.

Manueel is deze makkelijk te bedienen, maar het is ook heel simpel om een boormachine hierop aan te koppelen zodat je mout nog zo snel verwerkt wordt. Doordat je deze op een opvangbak kan plaatsen kan je makkelijker grotere hoeveelheden verwerken. 

 • Manueel of met boormachine aandrijving
 • Aluminium toestel met RVS rollen
 • Verstelbare RVS rollen van 0,6 tot 2,5mm
 • Trechter capaciteit 5 liter
 • Tot 50 Kg mout per uur
 • Gekartelde stalen plaat onderaan voor plaatsing op opvangbak tot 35 cm diameter

Conclusie:
Een prijs/kwaliteit heel goede schrootmolen met een eenvoudige, sterke RVS rollen voor de hobby brouwer die al de 'probeerfase' voorbij is.

Brewferm Grain Gorilla Pro moutmolen met 3 rvs rollen
Brewferm - Ref: 4697 19798

Grain Gorilla Pro; de onverslaanbare moutmolen.Schakel een versnelling hoger met de 3 rollen.Beter, breder en beestiger dan ooit.Schroot tot 100 kg mout per uur!Nauwkeurigere en makkelijk afleesbare afstandsindicatie Geen wegschuivende Grain Gorilla Pro; de onverslaanbare moutmolen.
Schakel een versnelling hoger met de 3 rollen.
Beter, breder en beestiger dan ooit.
Schroot tot 100 kg mout per uur!
Nauwkeurigere en makkelijk afleesbare afstandsindicatie Geen wegschuivende molen tijdens het draaien Mogelijkheid tot klam schroten Hoge capaciteit: tot 100 kg/uur Deze professionele moutmolen heeft maar liefst 3 rollen, waardoor je je mout precies zo grof of fijn schroot als jij wil.
Met de handige knoppen aan de zijkant kan je de fijnheid van het schroten heel precies en in een oogwenk aanpassen.
Aan de achterzijde van de moutmolen zijn ook 2 zwarte spanschroeven voorzien, die ervoor zorgen dat de instelling gefixeerd blijft.
De vultrechter en body van de moutmolen zijn uit hoogwaardig aluminium vervaardigd, waardoor de moutmolen ijzersterk is.
De ruime vultrechter met een inhoud van 5 kg zorgt ervoor dat je niet zo vaak mout moet bijvullen.
De brede rol van de molen zorgt er dan weer voor dat je bij manueel schroten tot 100 kg mout per uur kan schroten.
De gekartelde stalen plaat aan de onderzijde van de moutmolen biedt de nodige stabiliteit en zorgt ervoor dat de moutmolen eenvoudig op een opvangbak bevestigd kan worden.
Zo kan er steeds efficiënt en veilig geschroot worden, mede dankzij de beschermende grill boven de rollen.
Verstelbare rollen: kies je eigen ideale schrootgrootte met de handige knoppen aan de zijkant: rollenafstand verstelbaar van 0,6 mm tot 2,5 mm Nauwkeurige en makkelijk afleesbare afstandsindicatie van de rollen in zowel mm als inches Unieke, stevige en vooral zeer handige metalen bodemplaat voor makkelijk plaatsen en klemmen van de moutmolen op bijna iedere opvangbak tot diam.
35 cm Voorzien van rvs rollen = mogelijkheid tot klam schroten Hoge capaciteit dankzij de speciale karteling: tot 100 kg/uur Ruime vultrechter: 5 kg Asdiameter: 10 mm Zeskant uiteinde op de as voor aansluiting op boormachine Afmetingen schrootrol: 3,5 x 3,5 x 15,0 cm 3 jaar garantie

€ 199,99 Meer info
Brewferm Grain Gorilla moutmolen met verstelbare rvs rollen
Brewferm - Ref: 4982 12195

De verstelbare rvs rollen zorgen ervoor dat je mout net zo fijn geschroot is als dat jij het voor ogen hebt.Dankzij de handige knoppen aan de zijkant kan je de De verstelbare rvs rollen zorgen ervoor dat je mout net zo fijn geschroot is als dat jij het voor ogen hebt.
Dankzij de handige knoppen aan de zijkant kan je de fijnheid van het schroten in een oogwenk aanpassen.
Aan de achterzijde van de moutmolen zijn ook 2 zwarte spanschroeven voorzien, die ervoor zorgen dat tijdens het schroten de instellingen van de moutmolen hetzelfde blijven.
De vultrechter en body van de moutmolen zijn uit hoogwaardig aluminium vervaardigd, waardoor de moutmolen ijzersterk is.
De ruime vultrechter met een inhoud van 2,5 kg zorgt ervoor dat de molen tot wel 50 kg mout per uur aankan.
De gekartelde stalen plaat aan de onderzijde van de moutmolen biedt de nodige stabiliteit en zorgt ervoor dat de moutmolen eenvoudig op een opvangbak bevestigd kan worden.
Zo kan er steeds efficiënt en veilig geschroot worden.
Verstelbare rollen: kies uw eigen ideale schrootgrootte dankzij de handige knoppen aan de zijkant: rollenafstand verstelbaar van 0,6 mm tot 2,5 mm NIEUW: nauwkeurigere en makkelijk afleesbare afstandsindicatie van de rollen in zowel mm als inches NIEUW: geen wegschuivende molen tijdens het draaien : ultradikke metalen bodemplaat voor makkelijk plaatsen en klemmen van de moutmolen op bijna iedere opvangbak tot diam.
35 cm Voorzien van rvs rollen = mogelijkheid tot klam schroten Hoge capaciteit dankzij de speciale karteling: tot 50 kg/uur Ruime vultrechter: 2,5 kg Asdiameter: 10 mm Zeskant uiteinde op de as voor aansluiting op boormachine Afmetingen schrootrol: 3 x 3 x 12,5 cm 3 jaar garantie

€ 139,99 Meer info

(Semi) professioneel

Ss Brewtech™ Grain Mill

Zonder meer een toptoestel!

Voor wie het zich kan permitteren is dit een ideale oplossing. De mout vliegt er door en de preciese regeling is zo simpel in gebruik.

Je voelt meteen dat je kwaliteit in handen hebt.

 • Automatisch met gelijkstroommotor met hoog koppel
 • Aluminium chassis, RVS walsen en ABS trechter
 • Precisieregeling van 0,5 tot 2mm
 • Trechter capaciteit 11,3 Kg
 • Tot 160 Kg mout per uur
 • Rollen draaien op verschillende snelheden voor hoger rendement.
 • Voor de hardste granen

Conclusie:
Een sterke schrootmolen die zelfs de meest harde granen verwerkt aan een grote snelheid. Voor de beginnende professionele brouwer die nog niet de hele grote volumes gaat brouwen.

Ss Brewtech™ Grain Mill
Ss Brewtech - Ref: 4638 12213

Ss Brewtech is gespecialiseerd in het aanpassen van grootschalige en professionele brouwapparatuur om te voldoen aan de behoeften van thuis- en microbrouwers.Alles-in-een ontwerp, gegroefde rollen, de opening tussen de rollen Ss Brewtech is gespecialiseerd in het aanpassen van grootschalige en professionele brouwapparatuur om te voldoen aan de behoeften van thuis- en microbrouwers.
Alles-in-een ontwerp, gegroefde rollen, de opening tussen de rollen aanpassen zonder gereedschap en rollen die met een verschillende snelheid draaien … dit zijn slechts enkele kenmerken waarmee deze nieuwe molen zich onderscheidt van de concurrentie.
Alles-in-een ontwerp Uitgerust met een gelijkstroommotor met hoge koppel en een aangepast transmissiesysteem dat de massieve walsen aandrijft; waardoor het bewerken van het hardste graan en mout een fluitje van een cent wordt.
Dit alles met een capaciteit van 160 kg/u.
Werking differentiële rollen In tegenstelling tot omgebouwde veevoedermolens is de kern van deze speciaal ontwikkelde molen de 2 rollen die beiden aangedreven worden door de geïntegreerde motor, maar ontwikkeld zijn om op verschillende snelheden te draaien.
Door deze dubbele actie blijft het kaf van de mout zo goed als intact, terwijl het endosperm op verschillende plaatsen gebroken wordt.
Dit verhoogt zowel efficiëntie als filtratie.
Gesleufde rollen van roestvrij staal Daar waar andere molens ontwikkeld zijn om graan te verpulveren en uitgerust zijn met gekartelde rollen van gehard staal, is de Ss Brewtech-molen uitgerust met gesleufde rollen uit rvs 304.
Dankzij de scherende werking van de Grain Mill moet er minder druk op de rollen gezet worden om een effectieve verwerking van het graan te bekomen.
De sleuven verhogen de capaciteit van de 2 rollen om de mout te bewerken.
Het profiel van de rollen is volledig herzien.
Waar de meeste kleine molens werken met een brede opening en kleine diameter (3.8 * 5 cm) van rollen, heeft Ss Brewtech naar grote productiemolens gekeken en zodoende de diameter van de rollen vergroot tot 10 cm en de opening verkleind.
Dit ontwerp vergroot de roterende massa en slaat draaiingsenergie op, wat helpt om plotse veranderingen in rotatiesnelheid af te vlakken.
Daarbij is met een bredere rol de instroomhoek minder scherp, wat een extra mechanisch voordeel oplevert.
Precisieregeling van de opening Dankzij 11 voorziene instelpunten kan de opening gemakkelijk en zonder gereedschap of demonteren aangepast worden van 0,5 tot 2 mm.
Hierdoor kunnen vrijwel alle granen bewerkt worden.
Geëxtrudeerd aluminium chassis Het geperste aluminium chassis type 6061 bestaat uit 2 delen en staat borg voor structurele stabiliteit, met als resultaat een preciezere afstelling van de rollers.
Bovendien kunnen de instellingen consequent herhaald worden bij volgende batches.
Bij deze constructie met 2 delen worden de motor en de rollers bovendien in aparte compartimenten geplaatst.
Op die manier kan er zich geen stof of afval opstapelen in de motor en de aandrijving.
Alle roterende riemschijven en rollers hebben hun eigen, volledig gesloten kogellagers voor weinig weerstand en een lange levensduur.
Trechter met een capaciteit van 11,3 kg De Ss Brewtech-molen bevat een ABS graantrechter van eigen ontwerp met een dikte van 4 mm: een lichtgewicht tank die structureel sterk is.
Deze graanmolen kan tegelijk 11,3 kg graan bevatten en bij het testen van het prototype werd een verwerkingssnelheid van ongeveer 160 kg gerstemout per uur genoteerd.
Dat komt grofweg overeen met een zak van 25 kg om de 8 minuten, waardoor deze molen perfect is voor batchgroottes van 19 liter (5 gallon) tot 795 liter (5 bbl).Standaard wordt dit artikel geleverd met een Amerikaanse stekker, als extra service levert Brouwland een geaarde Belgische netstekker (type E) mee.

€ 1.100,00 Meer info

Grainfather elektrische moutmolen met montageplaat
Grainfather - Ref: 5827 20118

Vermaal thuis gemakkelijk verschillende granen met de compacte, gemotoriseerde Grainfather graanmolen.Met 10 eenvoudig instelbare sleufopeningen, is de elektrische graanmolen ontworpen om diverse granen te malen met optimale maalgrootte.Voeg verschillende soorten Vermaal thuis gemakkelijk verschillende granen met de compacte, gemotoriseerde Grainfather graanmolen.
Met 10 eenvoudig instelbare sleufopeningen, is de elektrische graanmolen ontworpen om diverse granen te malen met optimale maalgrootte.
Voeg verschillende soorten basismout en speciale granen toe aan de verwijderbare trechter, verander de snelheid van de motor en aanschouw hoe deze Grainfather tot 100 kg graan per uur maalt!
De gemotoriseerde graanmolen is compact en gemakkelijk thuis te gebruiken.
Hij is uitgerust met grote, gesleufde rollen die de buitenste laag van het graan, het zogenaamde kaf, in de lengterichting openbreken.
Hierdoor bekom je een optimaal oppervlak voor je maischproces en een beter filterbed voor het spoelen.
Er kan tot 1 kg graan in de verwijderbare graantrechter.
En met 10 eenvoudig instelbare sleufopeningen - variërend van 0,8 mm tot 2 mm - is deze molen speciaal ontworpen om diverse granen te malen.
Met deze graanmolen vermaal je verschillende soorten basismout en speciale granen, en met de variabele snelheidsregelaar pas je zelfs de snelheid aan waarmee je graan wordt vermalen.
De molen kan gemakkelijk op een werkbank of emmer worden gemonteerd, maar werkt het best met de bamboe montageplaat.
De molen is bovendien gemakkelijk in elkaar te zetten dankzij de ingebouwde motor en het compacte ontwerp.
Simpelweg eerst de graantrechter bevestigen.
Stel daarna de gewenste sleufopening in door aan de geveerde pen te trekken en aan de functieknop te draaien.
Doe dan het graan in de trechter en schakel aan om te malen.
Zo heb je steeds versgemalen graan in huis, op het moment dat je begint met brouwen!
Rollen: 58 mm diameter; in gehard rvs Ontworpen naar professioneel design 10 sleufinstellingen: 0,8 - 2 mm Capaciteit graantrechter: 1 kg Maalsnelheid: tot 1,7 kg graan per minuut Spanning: 220 - 240 V Frequentie: 50 Hz Vermogen: 400 W

€ 339,00 Meer info
Labels brouwproces Schroten
Labels ingrediënten Mout