Overslaan en naar de inhoud gaan

Het etiket moet opgesteld worden door de producent, volgens de richtlijnen die bepaald worden in de Belgische wetgeving.

Deze wetgeving betreffende etikettering is gebaseerd op een Europese wetgeving

Benaming

  • Geeft aan om welk product het precies gaat, zodat er geen verwarring mogelijk is.
  • Dit is dus niet de commerciële naam of merknaam van het product.
  • Voor bieren :
    • Geuze, Lambic, Geuze-lambic, ...
    • Bier : > 4 °Plato
    • Tafelbier 1- 4 °Plato
    • Laag alcoholisch bier of alcoholarm bier: 0,5 % tot 1,2% volume alcohol.
    • Alcoholvrij bier : < 0,5 % volume alcohol
  • Vruchten of andere ingrediënten in de benaming.
    • Mag enkel als er vruchten of vruchtensappen werden toegevoegd.
    • Gehalte van vruchten aangeven op etiket.
    • Vrucht mag enkel afgebeeld worden indien het bier effectief verse vruchten of natuurlijke aroma's bevat.
  • 'Gearomatiseerd' in de benaming.
    • Voor bieren waaraan aroma('s) werden toegevoegd met de bedoeling te aromatiseren.

Lijst met ingrediënten

  • Voorafgegaan door het woord 'Ingrediënten'.
  • In dalende volgorde van gewicht en met hun specifieke benaming vermelden.
  • Aroma's met de term 'aroma' aangeven.
  • Samengestelde ingrediënten
    • Verschillende bestanddelen vermelden, tenzij :
      • Ze minder dan 2% van eindproduct uitmaken en hun samenstelling volgens een Europese regelgeving is vastgelegd.
  • De ingrediëntenlijst is niet verplicht voor o.a.:
    • Groenten, fruit, koolzuurhoudend water, kaas boter, gezuurde melk/room.
    • Gistingazijn van één basisproduct.
    • Voedingsmiddelen bestaande uit 1 ingrediënt met dezelfde benaming.
    • Dranken met meer dan 1,2% alcoholgehalte.
  • Plantaardige oliën en vetten : oorsprong vermelden (zonnebloem, koolzaad, ...)
  • Als ingrediënt in benaming voorkomt (bv. bier met krieken), dan moet hoeveelheid ervan worden aangegeven.
  • 'Natuurlijk' mag enkel gebruikt worden als het ingrediënt effectief natuurlijk is.
  • Additieven (E-nummers) moeten met hun categorie worden aangeduid (kleursto, voedingzuur, ...)
  • Zoethout altijd vermelden, in hoge concentratie met bijkomende 'waarschuwing' vermelden!

Allergenen

  • De allergenen moeten opgenomen worden in de lijst van ingrediënten.
  • De allergenen moeten duidelijk te onderscheiden zijn van de rest van de ingrediënten.
    Dit kan bijvoorbeeld door ze in het vet te zetten, te onderlijnen, schuin te zetten, in een andere kleur drukken, ...
  • Als er geen ingrediëntenlijst is, dan moet de naam van het allergeen vermeld worden, voorafgegaan door het woord 'bevat'.

Hoeveelheid (volume)

  • Inhoud in de verpakking.
  • Dit is altijd een netto-productinhoud, de verpakking telt dus niet mee.
  • Afhankelijk van het volume van de fles, moet de typografie voor deze aanduiding een bepaalde grootte hebben :
    • Voor flessen tot 5 cl moet de minimum hoogte van de aanduiding 2 mm zijn.
    • Voor flessen van 6 cl tot 20 cl moet de minimum hoogte van de aanduiding 3 mm zijn.
    • Voor flessen van 21 cl tot 100 cl moet de minimum hoogte van de aanduiding 4 mm zijn.
    • Voor flessen meer dan 100 cl moet de minimum hoogte van de aanduiding 5 mm zijn.

Datum

  • Niet verplicht te vermelden voor dranken met een alcoholgehalte van meer dan 10 %.
  • Kan ook verwijzen naar een plaats, bv. zie kroonkurk
  • Aanduiden als :
    • Houdbaarheid < 3 maand : 'ten minste houdbaar tot dd/mm'
    • Houdbaarheid > 3 maand en < 18 maand: 'ten minste houdbaar tot mm/jj'
    • Houdbaarheid > 18 maand : 'ten minste houdbaar tot einde jj'

Bewaarvoorschriften en gebruiksvoorwaarden

  • Bewaarvoorschriften zijn bijvoorbeeld : koel bewaren, donker bewaren, ...
  • Gebruiksvoorwaarden zijn bijvoorbeeld : 10 minuten voor gebruik openen, schudden voor gebruik, ...

Naam en adres verantwoordelijke product

  • De gegevens van de exploitant onder wiens naam het product verkocht wordt, moet altijd op de verpakking vermeld worden.
  • Als het bedrijf niet in de EU gevestigd is, dan moeten de gegevens van de invoerder vermeld worden.

Land van oorsprong of plaats van herkomst

  • Om te vermijden dat de consument zou misleid worden.

Alocholgehalte

  • Verplicht te vermelden als het product meer dan 1,2 % volume alcohol bevat.

Bijkomende verplichte vermeldingen

  • Indien van toepassing :
    • Met zoetstoffen
    • Met suikers en zoetstoffen
    • Bevat aspartaam
    • Indien meer dan 150 mg cafeïne per liter :
      • Hoog cafeïnegehalte
      • Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
  • Lotnummer

Wat niet mag

  • Verwijzen naar gezondheid is verboden, bv. goed voor de bloedsomloop.
  • Woorden als hygiëne, medisch, ziek of afleidingen hiervan zijn verboden.
  • Verwijzingen naar gevoelens van vrees, angst en opwekking zijn verboden.
Labels algemeen Etikettering Etiket
Labels brouwproces Bottelen