Wat is de wettelijk toegelaten marge op het aangegeven alcoholgehalte?
Deze vraag kwam van een bloglezer, op het eerste zicht een eenvoudige vraag waar we wel vlug het antwoord zouden op vinden... Het bleek echter niet zo simpel om terug te vinden, toch niet op een website of andere bron waarvan we konden zeggen dat de bron betrouwbaar is.
We moeten hier dan ook uitdrukkelijk vermelden dat deze info terug gevonden werd in september 2021. Hoe dit verder evolueert, kunnen we helaas niet voorspellen. Maar we geven hierbij alvast de richting aan waar je kan zoeken voor toekomstige updates.
Ook belangrijk is dat we deze informatie gevonden hebben voor Europa, hoe het in de rest van de wereld zit kunnen we niet aangeven. Let dus steeds op wat je op je etiket weergeeft bij het exporteren van bieren!
Bier en het te vermelden aclocholgehalte
Voor alle regels rond het alcoholpercentage, geldt dat het alcoholgehalte bepaald wordt bij een temperatuur van 20°C.
Hoe het alcoholpercentage vermelden?
- Het alcoholgehalte van dranken moet enkel aangegeven worden als het percentage boven de 1,2% ligt.
- Alcoholgehalte steeds aangeven met een cijfer met ten hoogste 1 decimaal, dus bijvoorbeeld : 5,2 en niet 5,25
- Het cijfer wordt gevolgd door "% vol."
- Het cijfer kan voorafgegaan worden door "alcohol" of "alc."
Toleranties op het alcoholgehalte van bier
Alcoholgehalte | Tolerantie (+ of -) |
Bier met hoogstens alc. 5,5 % vol. | 0,5 % vol. |
Bier met meer dan alc. 5,5 % vol. | 1 % vol. |
Zoek steeds de meest actuele informatie op officiële kanalen
Hoe bovenstaande info terug te vinden op de officiële, Europese website?
Om de juiste informatie te vinden, gaan we van start op de website van EUR-Lex.
EUR-Lex is dé website voor EU-recht. Het is de officiële en meest complete verzameling juridische documenten van de EU. EUR-Lex is beschikbaar in alle 24 officiële talen van de EU en wordt dagelijks bijgewerkt.
Op de voorpagina wordt de massa informatie die op deze website terug te vinden is, opgedeeld in verschillende rubrieken: EU-Recht, EU-jurisprudentie, ... Wat ons interesseert is de rubriek 'EU-Recht'.
Omdat er zoveel informatie te vinden is, klikken we door naar de 'Samenvattingen van de EU-wetgeving' (binnen de rubriek EU-recht). Samenvattingen lijken ons nu eenmaal makkelijker te doorzoeken...
Vervolgens klikken we door naar 'Voedselveiligheid' en dan naar 'Voeding' om tenslotte te kiezen voor 'Voedseletikettering' (staat onder 'etikettering en voedingswaarde' > 'etiketteringswetgeving') en komen we op deze link uit : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=legissum%3Aco0019
De eerste regel van het rapport vermeldt 'Samenvatting van' en we klikken hier meteen door naar het volledige document en slaan de samenvatting dus over. Uiteindelijk komen we hier terecht : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=celex%3A32011R1169
In bijlage XII van dit document vinden we uiteindelijk de info die we nodig hebben.
Het volledige document kan je ook hier downloaden:
Meer over etikettering
Disclaimer
Bovenstaande informatie zijn wettelijke bepalingen en deze informatie is een momentopname, dus niet noodzakelijk volgens de actuele geldende wetten. Allesoverbier.be kan dan ook niet verantwoordelijk gesteld worden voor de juistheid van bovenstaande informatie. Het is aangewezen om deze informatie nog dubbel te checken vooraleer bepaalde bedrijfsprocessen aan te passen. We kunnen dan ook niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele nadelige gevolgen door zich enkel hierop te baseren.
Dank!
Dikke merci aan Thomas Vandelanotte (John Martin group met o.a. Bourgogne Des Flandres en Timmermans) voor de hulp bij het zoeken van deze info!