Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Pascal Mortier op vrijdag, 15 maart, 2024 - 16:19

Importeur

Sinds een klein decennium is Brouwerij St.Bernardus de officiële Belgische importeur van de bieren van Weihenstephan. Deze Duitse brouwerij bevindt zich in het Beieren gebied (Freising) en hanteert net zoals St.Bernardus een brouwfilosofie die zowel de nadruk legt op traditie als innovatie.

Weihenstephan Braupakt

Weihenstephan werkte in 2018 samen met de Californische bierpioniers van Sierra Nevada en creëerde zo hun eigen eerste collab ooit, die ze ‘Braupakt’ titelden. Nu, zes jaar later, krijgt het ‘Braupakt’ verhaal een nieuw hoofdstuk dankzij de samenwerking met St.Bernardus.

Een sterk, blond bier van hoge gisting

Het idee achter deze samenwerking was om een gefilterd, sterk bier van hoge gisting te maken. De combinatie van twee brouwfilosofieën, elk met hun specifieke DNA, levert een volstrekt apart bier op. De grondstoffen brengen het beste uit beide landen: hop uit de streek van Poperinge, de unieke Weihenstephan gist, Beierse mout en water van Freising. Net zoals alle andere Duitse bieren, werd het bier gebrouwen volgens het ‘Reinheitsgebot’*.

Braupakt 2024 resulteert in een blond, sterk bier van hoge gisting (6,5% alc.vol.) met een diepgouden kleur, een uitgesproken fruitig profiel en karakteristieke gisttoets. Het bolvormige glas typeert het Belgisch karakter en laat de verschillende aroma’s goed tot hun recht komen. Een bijzonder elegant en stijlvol bier!

Op het etiket verbroederen de beide ‘gezichten’ van de brouwerij op een goedlachse manier.

Het bier is verkrijgbaar vanaf maart 2024: in long-neck 33cl (bak 24x33cl) alsook in 30L vaten.

Weihenstephan

Marcus Englet, hoofd export van de brouwerij Weihenstephan, is opgetogen:

"In St.Bernardus hebben we een perfecte partner gevonden voor de tweede editie van de Braupakt. Een brouwerij die, net als wij, de kwaliteit van haar bieren boven alles stelt en zich met veel oog voor detail in dit project heeft gestort. Met Braupakt 2024 zijn we erin geslaagd om een samenwerking van een klasse apart te creëren: een bier gebaseerd op een Belgische stijl dat niet alleen werd gecreëerd met ingrediënten uit beide landen, maar ook met de grote expertise van twee brouwfilosofieën."

St.Bernardus

Marco Passarella, onze Sales Manager, kan het alleen maar beamen:

"We leggen echt de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit. We waren er allebei van overtuigd dat we geen genoegen moesten nemen met een bier waar we niet 110 procent tevreden over waren. Maar we zijn erin geslaagd om een prachtig brouwsel te creëren dat zich kan meten met de beste bieren. Dit project was onbekend terrein voor ons, dit is onze eerste samenwerking ooit. Maar we vonden het absoluut geweldig - daarom gaan we in 2025 nog een collab bier brouwen met Weihenstephan, maar deze keer in St.Bernardus."

Reinheitsgebot

* Letterlijk betekent dit 'zuiverheidswet'. Het betekent dat er enkel mag gebrouwen worden met water, hop, mout en gist. Deze wet werd in het leven geroepen in de 16de eeuw en had oorspronkelijk drie doelen: de consument beschermen tegen stijgende prijzen, het gebruik van tarwe verbieden zodat er meer brood gemaakt kon worden en voorkomen dat gewetenloze brouwers giftige ingrediënten als conserveermiddel of smaakstof zouden gebruiken.

Het is de oudste voedselwetgeving ter wereld en staat tegenwoordig synoniem voor het kwaliteitsoogmerk van een Beiers bier!