Overslaan en naar de inhoud gaan

Hop (Humulus Lupulus) is een plant die van nature in het wild voorkomt, vooral aan bosranden. De plant maakt dan gebruik van de bomen en struiken om de hoogte in te klimmen, tot wel 7 meter hoog ! De plant verspreidt zich via de zaden of de wortels en is moeilijk uit te roeien. Een hopplant groeit in de zomer 1cm per graad per dag. Dus bij bijvoorbeeld 20°C zal de plant ongeveer 20cm groeien op één dag!

De grootste producenten bevinden zich in Duitsland. Maar ook andere Europese landen verbouwen hop : België, Engeland, Oostenrijk, Portugal en Frankrijk.
In America wordt hop op grote schaal geteelt.

Hop wordt voornamelijk geteeld voor gebruik bij het brouwen van bier.
Hiervoor worden de vruchten van de plant gebruikt, de zogenaamde hopbellen. Voor het brouwen van bier worden enkel de vrouwelijke, onbevruchte hopbellen gebruikt. De mannelijke bevatten te veel olie, wat nadelig is voor de productie van bier.

Mannelijke planten bevatten stampers en stuifmeel, vrouwelijke enkel stampers. Ze mogen niet bij elkaar gezet worden of er ontstaan zaadjes in de vrouwelijke planten, wat erg nadelig is voor het brouwen van bier.

De vrouwelijke, onbevruchte hopbellen bevatten, als ze rijp zijn, kleine oranje-gele bolletjes. Deze 'lupulinebolletjes' bevatten stoffen die de plant helpen beschermen tegen schadelijke micro-organismen en schimmels. De lupuline bestaat uit :

  • bitterstoffen : harde en zachte harsen door alfa-zuren
  • hopoliën : essentiële oliën die zorgen voor aroma
  • looistoffen : tannine

Door goede hop toe te voegen aan bier, zal het bier een bittere smaak krijgen.

Hop kan ingedeeld worden in 2 grote groepen :

  1. Bitterhop : wordt meestal aan het begin van het koken in het brouwproces toegevoegd (bittergift).
  2. Aromahop : wordt meestal op het einde van het koken in het brouwproces toegevoegd (aromagift).

Voor bepaalde brouwrecepten wordt hop ook toegevoegd na het koken, al dan niet na de hoofdgisting.
Hierdoor zullen vluchtige stoffen niet verdampen, ze worden niet gekookt.
Deze hopgift wordt dry-hopping genoemd. Andere benamingen die gebruikt worden zijn : koudhoppen of drooghoppen.

Fotoverslag hoppluk De Plukker

Op vraag van Joris Cambie, enige bio hoppeboer van België, werden we uitgenodigd om het oogsten van de hop bij te wonen. De beloning voor het harde werk van de hoppeteelt! Een lekke tractorband gooide roet in het eten zodat we de feitelijke pluk niet konden zien, maar het verwerken van de hopperanken konden we in vol bedrijf bewonderen. De grote machines verwerken de hopperanken netjes tot afzonderlijke hoppebellen, waarna deze gedroogd en verpakt worden. Een groot deel wordt hierbij tot pellets geperst…

Formules

Overzicht van formules voor receptuur berekeningen. , Maataanduidingen Plato 1 Plato = 1 gram suiker / 100 gram wort…, Brouwzaalrendement Brouwzaalrendement 100% ( extract mout 1 + extract mout 2 + ... ) / aantal liters = .. gr suiker / liter…, Bierkleur berekenen met formule van Morey Bereken per vergistbaar ingrediënt het kleurgetal A = (4,236 x M x K) / V Waarin : A = Kleurgetal M = Gewicht ingrediënt in Kg K = Kleur ingrediënt in EBC V = Volume wort in liter…, Water Verdamping Verdamping =  Kooktijd x verdamping per uur Maischwater…, Hop Meer weten over hopformules Hoeveel hop gebruiken? Gram hop = (Liters wort x 4 x IBU) / (Alfazuur% x 10…, Gist Vergistingsgraad De gist kiezen SGeind = SGstart - VG x (SGstart - 1.000) Waarbij : SGeind = Soortelijk gewicht op het einde SGstart = Soortelijk gewicht in het begin VG = Vergistingsgraad van de gist zoals vermeld op de verpakking of technische fiche…

De hopgiften bepalen

Soorten hop Hop kan in drie grote groepen ingedeeld worden : bitterhop, aromahop en dual hop. Bitterhop Bitterhop mag reeds van bij het begin van het kookproces…

IBU / EBU Bitterheid

De bitterheid van bier wordt vooral aangemaakt door : De alfazuren die in hop aanwezig zijn. Looistoffen uit de mout. Eventuele toevoeging van kruiden. De bitterheid van bier wordt weergegeven in : EBU (European Bitterness Unit) of IBU (International Bitterness Unit). Er is geen verschil, 1 EBU = 1 IBU = 1mg iso-alfazuur per liter bier. IBU / EBU Smaak > 20 Weinig bitter…

Verpakking hop

Hopbellen Hopbellen zijn de hopbloemen die na het oogsten gedroogd werden. De hopbellen kunnen in die vorm gebruikt worden voor het brouwen van bier. Na het koken zullen de hopbellen dienst doen als filter voor de gevormde eiwitvlokken. Om die reden maken nog veel brouwers gebruik van hopbellen…

Bestanddelen in hop

Vocht Hop heeft een vochtgehalte van ongeveer 75%. De overige stoffen zijn : hopharsen, hopoliën, hoplooistoffen. Hopharsen…

De hopplant

Humulus Lupulus Hop is een klimplant die behoort tot de Cannabinaceae familie en is verwant aan de hennep en cannabis. Het is een snel groeiende klimplant die van nature in onze streken voorkomt. De hopplant wordt tegenwoordig in vele landen geteelt en bestaat in vele verschillende variëteiten. Enkele gekende variëteiten zijn de Belgische Brewer's Gold en Northern Brewer. In Tsjechië wordt vooral Saaz geteelt en in Duisland komt veelal Hallertau voort. In Engeland heb je bijvoorbeeld Fuggles en…

Hop

Hop wordt in bier gebruikt op twee manieren. Er zijn hopsoorten die het bier bitterder maken en er zijn hopsoorten die het bier meer aroma geven. Bepaalde soorten kunnen voor beiden gebruikt worden. Door verschillende hopsoorten te gebruiken in het brouwproces zal dus de bitterheid en het aroma van het bier kunnen bepaald worden.