Overslaan en naar de inhoud gaan

Bepaal het bier dat je voor ogen hebt

Eén zin

Beschrijf het bier in één zin, bijvoorbeeld : Ik wil een tripel brouwen zoals een Tripel Karmeliet


Verfijn

Verfijn je zin met extra kenmerken, bijvoorbeeld : ik wil een goede schuimkraag en licht zoet bier.




Vaste gegevens

Benaming van het brouwsel


Brouwzaalrendement

Bv.: 65 %


Hoe het brouwzaalrendement bepalen?

Aantal liter te brouwen

Bv.: 22 liter


De hoeveelheid brouwwater berekenen.

Gewenste bitterheid

Bv.: 40 IBU


Meer informatie over de bitterheid.

Mouten en andere ingrediënten

Basismout

Moet altijd minimum 70 % van de totale samenstelling zijn.

Type mout Aantal gr Kleur
Pilsmout 4.000 gr 3 EBC

Mout kiezen:

Andere mouten

Voor bv. koffiesmaak, karamelsmaak, betere schuimkraag, ...

Type mout Aantal gr Kleur
Chocolade 100 gr 900 EBC

De hoeveelheid berekenen

Andere ingrediënten

Bijvoorbeeld : ruwe granen, maïs, spelt, rogge, suiker, stroop, ...

Type mout Aantal gr Kleur
Havervlokken 200 gr

Meer info over andere ingrediënten:

Bereken het bierkleur

Bereken voor elk vergistbaar ingrediënt een kleurgetal.

A = (4,236 x M x K) / V

Waarin :

  • A = Kleurgetal
  • M = Gewicht ingrediënt in Kg
  • K = Kleur ingrediënt in EBC

Bijvoorbeeld :

  • Voor Pilsmout » A = (4,236 x 4 x 3) / 22 = 2,31
  • Voor Chocolademout » A = (4,236 x 0,1 x 900) / 22 = 381,24




Bereken de totale kleur van het bier.

BK = 2,9353 x (SA)0,69

Waarin :

  • BK = Bierkleur
  • SA = Som van de kleurgetallen

Bijvoorbeeld :

BK = 2,9353 x (2,31 + 381,24)0,69 = 60,65





Brouwwater

Verdamping

Verdamping = Kooktijd x verdamping per uur (proefondervindelijk vaststellen)
Bijvoorbeeld: 90 minuten koken x 5,2 l/u = 7,8 l verdampt



Beslagdikte

Maischwater = Beslagdikte x storting
Bijvoorbeeld: Beslagdikte = 4 l/Kg - storting = 5 Kg
Dus staat dit voor 20 liter maischwater



Spoelwater

Spoelwater = 
Doelvolume na koken - maischwater + 1,01 x kilogram mout + verdamping
In dit voorbeeld dus : 
30 - 20 + 1,01 x 5 + 7,8 = 22,85 liter spoelwater



Temperatuur brouwwater bij eerste storting

Ts = 

[ (M x 1,6 x (T1 - Tm)) / (V x 4,18) ] + T1 + 3

Waarin:

  • Ts = Temperatuur beslagwater voor het storten van de mout, in °C.
  • M = Hoeveelheid mout, in Kg.
  • T1 = Temperatuur van de eerste maischstap, in °C.
  • Tm = Temperatuur van de mout bij storting, in °C.
  • V = Hoeveelheid beslagwater, in liter.
  • Opm : De '3' is een correctiefactor voor de warmte die opgenomen wordt door de brouwketel en dient eventueel gecorrigeerd te worden volgens de eigen brouwinstallatie.




Maischschema opstellen

  • 52 °C - Eiwitrust » betere vergisting en schuimkraag
  • 63 °C - Versuikering » vergistbare suikers » droger
  • 72 °C - Vervloeiing » onvergistbare suikers » volmondiger
  • 78 °C - Stoppen enzymprocessen » betere filtering

Meer info over het opstellen van een maischschema:

Maischstap Temperatuur Tijd
Eiwitrust 52 °C 10 minuten

Hop

Bitterhop

Bitterhop % Hop % Alfazuur Aantal gram Kooktijd Eigenschap
Magnum 85 % 14 % 21 gr 60 min Frisse bitterheid

Gram hop = 
Aantal % hop x (Liters wort x 4 x IBU) / (Alfazuur% x 10)

Aromahop

Aromahop % Hop % Alfazuur Aantal gram Kooktijd Eigenschap
Mosaic 15 % 12 % 4,4 gr 10 min Tropisch fruit, citrus

Meer info over het bepalen van de hop

Gist

Gekozen gist:


Gist- en lagerschema

Omschrijving Temperatuur Opmerking
Hoofdgisting 20 °C Afbraak acetaldehyde/dyacetyl

Meer info:

Voorbeeld van een gist- en lagerschema

  1. Hoofdgisting 2 weken op 20 °C.
  2. Gist aflaten
  3. Overpompen naar lagervat (met inbreng zuurstof).
  4. Nagisting 1 week op 15 °C.
  5. Temperatuur op 0°C gedurende 3 weken om te bezinken.

Disclaimer - Alles over bier
Het onderstaande is van toepassing op de pagina die u thans bekijkt. Door de pagina te gebruiken stemt u in met deze disclaimer.

Deze inhoud is auteursrechterlijk beschermd. Niets uit deze website mag vermenigvuldigd worden en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaandelijke toestemming van de auteur.

In deze disclaimer wordt verstaan onder: 
• de eigenaar: de eigenaar van de website;
• gebruik(en): alle denkbare handelingen;
• u: de gebruiker (bezoeker) van de website;
• de content, de inhoud: alle in de website aanwezige inhoud;

De content is door de eigenaar met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, de eigenaar aanvaardt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. De eigenaar is niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de content of delen daarvan maken inbreuk op intellectuele rechten. Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient schriftelijk aan ons te worden verzocht.